Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Ontslag personeel na opzegging agentuurovereenkomst

Publicatiedatum 27 oktober 2022

Bij een agent zien de meeste mensen een persoon voor zich. Maar het is ook mogelijk dat een agent een bedrijf is met personeel. Wat zijn de gevolgen voor de werknemers als de agentuurovereenkomst wordt opgezegd? Mag de agent hen dan ontslaan? En wie draait er op voor de ontslagvergoeding? Is dat de agent? Of de principaal die de overeenkomst beëindigt?

ontslag-personeel-opzegging-agentuur

Agentuurovereenkomst

Bij een agentuurovereenkomst stelt een leverancier of producent (de principaal) een agent aan. De agent treedt op als tussenpersoon en onderhandelt namens de principaal met klanten en sluit, indien nodig, contracten af met hen, op naam van de principaal.

De opzegging van een agentuurovereenkomst is wettelijk geregeld. Beide partijen mogen de overeenkomst opzeggen met inachtneming van de overeengekomen opzegtermijn. Een opzegtermijn mag niet minder bedragen dan:

  • één maand voor overeenkomsten die na minder dan een jaar worden beëindigd;
  • twee maanden voor overeenkomsten die na minder dan twee jaar worden beëindigd;
  • drie maanden voor overeenkomsten die na meer dan twee jaar worden beëindigd.

Is geen opzegtermijn overeengekomen, dan bedraagt de opzegtermijn:

  • vier maanden voor overeenkomsten die na minder dan drie jaar worden beëindigd;
  • vijf maanden voor overeenkomsten die na meer dan drie en minder dan zes jaar worden beëindigd;
  • zes maanden voor overeenkomsten die na meer dan zes jaar worden beëindigd.

Arbeidsrechtelijke implicaties

Een agent kan een persoon zijn, maar ook een bedrijf met meerdere werknemers. De agent sluit dan met de werknemers een arbeidsovereenkomst.

Er ontstaat geen rechtsverhouding tussen de betrokken werknemers en de principaal. Wanneer de principaal de overeenkomst met de agent opzegt, betekent dit daarom niet dat ook de arbeidsovereenkomst tussen de agent en de betrokken werknemers eindigt.

De opzegging door de principaal kan er echter wel toe leiden dat de agent in grote financiële problemen komt. Bijvoorbeeld omdat de principaal de enige opdrachtgever van de agent is en het bijna onmogelijk is om binnen een redelijke termijn andere inkomsten te verwerven. Dit kan voor de agent reden zijn om de arbeidsovereenkomsten met de werknemers op te zeggen. De agent heeft dan wel toestemming nodig van het UWV.

Het wegvallen van een grote leverancier hoeft niet in alle gevallen tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst te leiden. Het zal mede afhangen van de mogelijkheid tot herplaatsing van de werknemers en het aantrekken van ander werk door de agent. Geeft het UWV of de ontslagcommissie toestemming om de werknemers te ontslaan, dan moet de agent een transitievergoeding betalen.

Compensatie voor transitievergoeding?

Kan de agent de verschuldigde transitievergoeding vervolgens verhalen op de principaal? Bijvoorbeeld in de vorm van een beëindigings- of schadevergoeding?

Anders dan bij ongeregelde overeenkomsten zoals de distributieovereenkomst is de agentuurovereenkomst gedetailleerd geregeld in de wet. Ook de vergoedingen bij beëindiging van de agentuur zijn in de wet vastgelegd. Is sprake van een onregelmatige beëindiging, dus zonder opzegtermijn in acht te nemen, dan kan de agent schadevergoeding vorderen. Daarnaast kan een klantenvergoeding worden gevorderd, ook als de opzegging wel regelmatig was.

Of de agent ook de kosten voor de afvloeiing van personeel kan vorderen is de vraag. De agent zou in dat geval kunnen stellen dat de opzegging onrechtmatig is en dat onder de schade die hij door de opzegging lijdt ook de aan de af te vloeien werknemers te betalen vergoeding valt. Daarvoor zullen bijzondere omstandigheden moeten bestaan en er zal  meer moeten worden aangevoerd dan alleen de verplichting van de agent om een transitievergoeding te betalen aan de werknemers.

Bij het aangaan van een overeenkomst met een principaal is het voor agenten dan ook van belang om duidelijke afspraken op papier te zetten met betrekking tot de verantwoordelijkheden van partijen bij het door de agent in dienst nemen van personeel.

Advocaat agentuur en distributie

Wilt u meer weten over het opzeggen van een agentuur en de arbeidsrechtelijke implicaties daarvan? Heeft u andere vragen over agentuurovereenkomsten? Of wilt u een geschil met een werknemer aan ons voorleggen? Neem contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Discriminatie tijdens het sollicitatieproces

    Discriminatie bij het werven en aannemen van nieuw personeel is niet toegestaan. Wanneer discrimineert u als werkgever tijdens het sollicitatieproces, zelfs onbedoeld? En hoe kunt u dit voorkomen, ook als u gebruik maakt van AI?

    Lees meer

    Huur bedrijfsruimte: aanpassing huurprijs

    Waar moet u op letten als u de huurprijs van uw bedrijfsruimte wilt wijzigen? Wanneer mag u zelf de prijs aanpassen? En in welke gevallen moet u naar de rechter stappen?

    Lees meer

    Hoe zegt u een duurovereenkomst op?

    Een duurovereenkomst kan in principe altijd worden opgezegd, ook als daarover geen afspraken zijn gemaakt. Maar dat kan niet zomaar. Waar moet u rekening mee houden bij de opzegging? En hoe zit het als u af wilt wijken van de gemaakte afspraken over opzegging van de overeenkomst?

    Lees meer

    Wetsvoorstel Meer zekerheid flexwerkers

    Met een nieuwe wet wil de regering de rechtspositie van flexwerkers verbeteren. Wat betekent het voor werkgevers en flexwerkers wanneer het wetsvoorstel wordt aangenomen? Met welke nieuwe regels moet u rekening houden?

    Lees meer

    Wettelijk minimumuurloon

    De hoogte van het wettelijk minimumuurloon verandert ieder half jaar. Wat zijn de nieuwe bedragen per 1 juli 2025?

    Lees meer

    28 juni 2025 European Accessibility Act: digitale producten en diensten moeten voor iedereen toegankelijk zijn

    Op 28 juni 2025 treedt de European Accessibility Act in werking. Dan moeten digitale producten en diensten ook voor personen met een beperking toegankelijk zijn. Voor welke bedrijven, producten en diensten geldt de wet? Met welke beperkingen moet u rekening houden? Wat zijn de gevolgen als u niet aan de wet voldoet?

    Lees meer