Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Guus van Lieshout
mr. Guus van Lieshout
advocaat

Guus van Lieshout adviseert als advocaat internationale en nationale ondernemers. Het zwaartepunt van zijn praktijk ligt bij ondernemingsrecht, maar hij houdt zich ook bezig met contracten, (bestuurders)aansprakelijkheid en aandeelhoudersgeschillen. Guus werkt op de sectie ondernemingsrecht van Russell Advocaten.

 

@: guus.vanlieshout@russell.nl
t: 020 - 301 55 55


De gevolgen van een 403-verklaring

Publicatiedatum: 10 december 2020

Waarom gebruik maken van de concernvrijstelling voor het publiceren van de jaarrekening

   English version

Vrijstelling van het publiceren van een jaarrekening van een onderdeel van een concern is mogelijk door een 403-verklaring, waarbij de moedermaatschappij aansprakelijkheid voor de dochter aanvaardt. Nederlandse dochtermaatschappijen met een moeder uit het Verenigd Koninkrijk moeten in verband met Brexit oppassen.

Wanneer rechtspersonen onderdeel vormen van een concern, kunnen zij worden vrijgesteld van de verplichting om hun jaarrekening te deponeren in het handelsregister. Het is dan mogelijk om alleen met de geconsolideerde jaarrekening voor het concern te volstaan. Het voordeel van het gebruiken van de concernvrijstelling is dat concurrenten geen inzicht krijgen in de financiële gegevens van de afzonderlijke ondernemingen binnen een concern. Daarnaast scheelt het aanzienlijk in de kosten om niet alle rechtspersonen binnen het concern een aparte jaarrekening te laten publiceren.

Om van de vrijstellingsregeling gebruik te kunnen maken, moet een hogere groepsmaatschappij, vaak de moeder, door middel van de zogeheten 403-verklaring aansprakelijkheid aanvaarden voor de schulden die de dochtervennootschap maakt. De regeling dankt haar naam aan artikel 403 van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, waarin zij is vastgelegd.
 

Concernvrijstelling

Een concern is verplicht om een geconsolideerde jaarrekening op te stellen, dit brengt echter niet mee dat de rechtspersonen binnen het concern zijn bevrijd van hun plicht tot openbaarmaking van de eigen jaarrekening. De afzonderlijke rechtspersonen kunnen worden vrijgesteld van deze plicht door de zogenoemde 403-verklaring. De voorwaarden voor deze concernvrijstelling zijn:

  • De financiële gegevens van de vrijgestelde rechtspersoon moeten zijn verwerkt in de geconsolideerde jaarrekening van de moedermaatschappij.
  • De moeder verklaart schriftelijk dat zij hoofdelijk aansprakelijk is voor schulden die voortkomen uit rechtshandelingen van de vrijgestelde rechtspersoon, dit is de 403-verklaring.
  • Zowel de geconsolideerde jaarrekening als de 403-verklaring moeten bij het Handelsregister worden gedeponeerd.
     

Aansprakelijkheid moedermaatschappij

Wanneer de vrijgestelde rechtspersoon in financieel zwaar weer belandt en haar verplichtingen niet meer kan nakomen, komen de risico’s van deze vrijstelling in beeld. De moedermaatschappij zal worden aangesproken onder de 403-verklaring en op moeten draaien voor de schulden van de dochter. De aansprakelijkheid van de moedermaatschappij geldt voor schulden uit rechtshandelingen van de dochter, zoals arbeids- en huurovereenkomsten. De schulden die hieruit voortvloeien waaronder salarissen, ontslagvergoeding en schadevergoeding wegens wanprestatie vallen onder de werking van de 403-verklaring.

Dit risico voor de moedermaatschappij is de reden waarom banken bij leningen aan een dochtermaatschappij meestal een 403-verklaring verplicht stellen. Op deze wijze hebben zij een extra verhaalsmogelijkheid in geval de lening niet wordt afgelost.
 

Persoonlijke aansprakelijkheid

Wanneer niet is voldaan aan de voorwaarden voor concernvrijstelling voldoet de dochtermaatschappij niet aan haar wettelijke verplichting tot het publiceren van een jaarrekening. Indien de dochter failliet gaat, staat in dat geval vast dat haar bestuur onbehoorlijk heeft gehandeld. Het gevolg hiervan is dat de bestuurders mogelijk persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld en eventueel verantwoordelijk zijn voor de boedelschuld.
 

Beëindiging van de 403-verklaring

De schriftelijke 403-verklaring kan worden ingetrokken door een intrekkingsverklaring bij het Handelsregister te deponeren, maar dit betekent niet dat de moedermaatschappij direct van haar verantwoordelijkheden af is. De intrekking betreft alleen de aansprakelijkheid voor schulden uit rechtshandelingen die de dochtermaatschappij na de intrekking verricht. De moeder blijft aansprakelijk voor schulden uit rechtshandelingen die vóór de intrekking zijn verricht, de ‘overblijvende aansprakelijkheid’. De moeder blijft bijvoorbeeld verantwoordelijk voor schulden die voortvloeien uit een arbeidsovereenkomst die voor de intrekking is gesloten, ook als die schulden pas na de intrekking van de verklaring zijn ontstaan. Onder bepaalde voorwaarden kan de overblijvende aansprakelijkheid worden beëindigd, maar hier is niet zomaar aan voldaan.
 

De gevolgen van Brexit voor de jaarrekeningvrijstelling

Vanaf 1 januari 2021 is het Verenigd Koninkrijk niet meer gebonden aan het Unierecht. Een gevolg daarvan is dat Nederlandse dochtermaatschappijen in de meeste gevallen niet meer via de geconsolideerde jaarrekening van een rechtspersoon naar het recht van het Verenigd Koninkrijk gebruik kunnen maken van de jaarrekeningvrijstelling op basis van de 403-verklaring. Indien de Nederlandse dochter toch gebruik wil maken van de  jaarrekeningvrijstelling zal een andere oplossing gezocht dienen te worden. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden voor uw specifieke situatie.
 

Meer informatie

Onze specialisten op het gebied van ondernemingsrecht helpen u graag om aan de juiste voorwaarden voor de vrijstelling te voldoen en de gevolgen van aansprakelijkheid te beperken. Heeft u vragen over het opstellen van een 403-verklaring of bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw onderneming? Neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.