Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. drs. Reinier W.L. Russell
mr. drs. Reinier W.L. Russell
managing partner

Reinier Russell adviseert nationale en internationale bedrijven in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is breed gespecialiseerd in kwesties rond ondernemingen, personeel, vastgoed en overheid. Hij is sinds 1990 advocaat. Tevens is hij gecertificeerd mediator.
 

@: reinier.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Sneller procederen in Amsterdam

Publicatiedatum: 11 april 2019

Binnenkort kunt u in Amsterdam een verkorte rechtbankprocedure voerenProcederen kost tijd of de zaak moet spoedeisend zijn. Omdat partijen ook niet spoedeisende zaken snel willen afhandelen komt de Rechtbank Amsterdam met een verkorte procedure. Wat houdt deze in en welke zaken komen hiervoor in aanmerking?

Het Nederlandse handelsrecht kent twee soorten procedures: het kort geding en de bodemprocedure. Het kort geding is alleen mogelijk als er sprake is van een spoedeisend belang en kan alleen leiden tot een voorlopige maatregel, zoals toestemming om een winkel te mogen uitbaten totdat er in een bodemprocedure vonnis is gewezen. Uitspraken over het bestaan of wijziging van een rechtstoestand, bijvoorbeeld dat een contract niet geldig is of dat iemand de nieuwe eigenaar wordt van een pand, kunnen alleen in een bodemprocedure worden gedaan.

Ook in bodemzaken willen partijen graag snel duidelijkheid. Dat kan vanaf juni 2019 bij het team Handel van de Rechtbank Amsterdam door middel van een verkorte procedure.
 

De verkorte procedure

De verkorte procedure lijkt veel op die van een kort geding. Na ontvangst van de dagvaarding plant de rechtbank een zitting waarop partijen moeten verschijnen (comparitie). De verwerende partij moet tenminste twee weken voor de zitting het verweer indienen. Tijdens de zitting zal de rechter proberen een schikking te bewerkstelligen en vaak ook al een indicatie geven van wat voor vonnis partijen van hem kunnen verwachten. Komen partijen er toch niet uit dan zal de rechter in principe mondeling uitspraak doen. Blijkt dat niet mogelijk dan zal binnen vier weken schriftelijk vonnis gegeven worden.
 

Voorwaarden deelname verkorte procedure

Een verkorte procedure kan ook worden gevoerd als er geen sprake is van spoedeisendheid. Er zijn echter wel enkele voorwaarden aan verbonden:

  • In de procedure is geen uitvoerig getuigenverhoor of een deskundigenonderzoek nodig.
  • Beide partijen moeten akkoord zijn met het voeren van de procedure. Zij geven immers hun recht op de bewijsmiddelen getuigenverhoor en deskundigenbericht op.
     

Voor welke zaken is de verkorte procedure geschikt?

De procedure is vooral geschikt voor zaken die niet te complex zijn, maar waar partijen er toch niet op andere wijze, zoals mediation, uit kunnen komen en behoefte hebben aan een bindende uitspraak van een onafhankelijke derde.
 

Ons advies

  • Bespreek met uw advocaat of uw zaak zich leent voor een verkorte procedure.
     

Meer informatie

Wilt u meer weten over rechtbankprocedures of andere vormen van geschilbeslechting zoals arbitrage of mediation, neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.