Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Guus van Lieshout
mr. Guus van Lieshout
advocaat

Guus van Lieshout adviseert als advocaat internationale en nationale ondernemers. Het zwaartepunt van zijn praktijk ligt bij ondernemingsrecht, maar hij houdt zich ook bezig met contracten, (bestuurders)aansprakelijkheid en aandeelhoudersgeschillen. Guus werkt op de sectie ondernemingsrecht van Russell Advocaten.

 

@: guus.vanlieshout@russell.nl
t: 020 - 301 55 55


Ruimtelijke ordening: Planschade: heeft u recht op schadevergoeding?

Publicatiedatum: 21 juli 2016

Planschade is de schade die u lijdt wanneer door een bestemmingsplan een perceel minder waard wordt of de gebruiksmogelijkheden daarvan worden beperkt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer uw gemeente het bestemmingsplan wijzigt voor het aanleggen van een nieuwe snelweg langs uw perceel en uw woning hierdoor in waarde daalt. Wat kunt u in zo’n geval doen?
 

Planschadevergoeding

Wanneer u planschade heeft geleden, kunt u schriftelijk verzoeken om planschadevergoeding. Dit verzoek dient u in bij het college van burgemeester en wethouders van uw gemeente. Voor de aanvraag van de vergoeding moet u de gemeente leges betalen. Wanneer het college met u van mening is dat u planschade heeft geleden, krijgt u een planschadevergoeding. Uw schade zal niet geheel worden gecompenseerd: 2% van de taxatiewaarde van het perceel komt voor uw eigen risico.
 

Wanneer heeft u recht op planschadevergoeding?

Om in aanmerking te komen voor een planschadevergoeding, dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen, namelijk:

  • De waardedaling van het perceel is het gevolg van een wijziging in de planologische situatie (bij wijziging van het bestemmingsplan of bij een nieuw planologisch besluit).
  • De voor u nadelige wijziging in de planologische situatie was niet voorzienbaar op het moment dat u de grond of het gebouw kocht. Was de wijziging wel voorzienbaar, dan is de veronderstelling dat u dit in uw aankoopbeslissing hebt meegenomen (en wellicht een lagere prijs hebt betaald) en dus eventuele schade op de koop toe hebt genomen.
  • Het verzoek tot schadevergoeding is ingediend binnen vijf jaar nadat het besluit waardoor u schade heeft geleden definitief is geworden.

Wilt u meer informatie over planschade? Heeft u hulp nodig bij de aanvraag van planschadevergoeding? Wij zijn u graag van dienst. Kosten van juridische bijstand kunnen bij toewijzing van het planschadeverzoek (gedeeltelijk) worden vergoed. Ook voor al uw andere vragen met betrekking tot ruimtelijke ordening kunt u contact met ons opnemen:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.