Heeft u nog geen klokkenluidersregeling ingevoerd? Vanaf 1 juli 2016 bent u dit verplicht. Lees in onze blog wat deze verplichting precies inhoudt.
Vanaf 1 juli 2016 is het voor iedere onderneming met ten minste 50 werknemers in dienst verplicht om een klokkenluidersregeling te hebben. Een klokkenluidersregeling is een procedure voor hoe een onderneming omgaat met het intern melden van vermoedens van misstanden.
Vaak ondervinden klokkenluiders nadelige gevolgen van het doen van een melding. Zij worden bijvoorbeeld ontslagen of buitengesloten door collega’s. Een klokkenluidersregeling moet dan ook veilig melden mogelijk maken.
In de klokkenluidersregeling staat in ieder geval het volgende vermeld:
Heeft u nog geen klokkenluidersregeling ingevoerd? Zorg er dan in ieder geval voor dat u dit voor 1 juli 2016 wel heeft gedaan. Let op:
Op het niet hebben van een klokkenluidersregeling staat geen boete of andere sanctie. Wanneer uw bedrijf echter geen interne regeling heeft, zal de klokkenluider zich elders moeten melden. Dan loopt u het risico dat uw bedrijf negatief in het nieuws komt.
Heeft u vragen over de klokkenluidersregeling of vraagt u zich af aan welke verplichtingen u als werkgever nog meer moet voldoen? Wij helpen u graag! Neem contact op met Russell Advocaten:
Discriminatie bij het werven en aannemen van nieuw personeel is niet toegestaan. Wanneer discrimineert u als werkgever tijdens het sollicitatieproces, zelfs onbedoeld? En hoe kunt u dit voorkomen, ook als u gebruik maakt van AI?
Met een nieuwe wet wil de regering de rechtspositie van flexwerkers verbeteren. Wat betekent het voor werkgevers en flexwerkers wanneer het wetsvoorstel wordt aangenomen? Met welke nieuwe regels moet u rekening houden?
De hoogte van het wettelijk minimumuurloon verandert ieder half jaar. Wat zijn de nieuwe bedragen per 1 juli 2025?
Als een contract is beëindigd, kunnen er nog steeds verplichtingen zijn die u wilt dat je contractpartner nakomt, zoals garanties of vertrouwelijkheid. U kunt dit regelen door middel van “survival clauses”, bepalingen die het einde van het contract overleven. Waar moet u op letten bij het opnemen van dergelijke clausules?
Een statutair bestuurder wordt benoemd door middel van een benoemingsbesluit van het bevoegd orgaan. Wat zijn de gevolgen wanneer dit besluit niet is vastgelegd?
Nu de Belastingdienst weer de Wet DBA handhaaft, is deze vraag nog belangrijker geworden. In een recente uitspraak over Uber-chauffeurs heeft de Hoge Raad extra handvatten gegeven om te bepalen of iemand zzp’er is.