Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Personeel: Een geldig concurrentiebeding voor een tijdelijke werknemer? It’s all in the detail!

Publicatiedatum: 28 april 2016

Een goedgekeurd concurrentiebeding is veel waard | Russell Advocaten AmsterdamHet is niet langer vanzelfsprekend dat een tijdelijke werknemer kan worden gehouden aan een concurrentiebeding in zijn arbeidsovereenkomst. Sinds 1 januari 2015 geldt als uitgangspunt dat een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet geldig is, tenzij gemotiveerd is aangegeven welke zwaarwegende bedrijfsbelangen een concurrentiebeding vereisen.   

Het opnemen van een motivatie van de zwaarwegende bedrijfsbelangen betekent echter nog niet automatisch dat de tijdelijke werknemer na afloop van zijn dienstverband ook daadwerkelijk aan het concurrentiebeding kan worden gehouden. Het staat een werknemer namelijk altijd vrij om naar de rechter te stappen met het verzoek om hem of haar uit het concurrentiebeding te ontheffen. Bij een tijdelijke werknemer zal de rechter dan onder andere beoordelen of de zwaarwegende bedrijfsbelangen voldoende zijn gemotiveerd.

Uit recente uitspraken blijkt dat hoe gedetailleerder de zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn gemotiveerd, hoe groter de kans is dat de tijdelijke werknemer aan het concurrentiebeding kan worden gehouden. In de motivatie moet concreet worden omschreven waarom de functie van déze specifieke werknemer een concurrentiebeding vereist. Het opnemen van een algemene motivatie die voor alle tijdelijke werknemers in de organisatie hetzelfde is, is in principe onvoldoende.

Wilt u een geldig concurrentiebeding overeenkomen met een tijdelijke werknemer én de kans vergroten dat de werknemer na afloop van zijn dienstverband ook daadwerkelijk gebonden is aan het concurrentiebeding? Dan loont het dus om concreet en gedetailleerd te motiveren waarom voor deze specifieke werknemer een concurrentiebeding moet gelden. Russell Advocaten is u daar uiteraard graag bij van dienst!
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.