Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. drs. Reinier W.L. Russell
mr. drs. Reinier W.L. Russell
managing partner

Reinier Russell adviseert nationale en internationale bedrijven in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is breed gespecialiseerd in kwesties rond ondernemingen, personeel, vastgoed en overheid. Hij is sinds 1990 advocaat. Tevens is hij gecertificeerd mediator.
 

@: reinier.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Netherlands Commercial Court geopend

Publicatiedatum: 8 januari 2019

Nederland heeft eigen rechtbank voor internationale handelNederland heeft sinds 1 januari 2019 een internationale handelsrechtbank. Welke voordelen biedt dit bij internationale zakelijke geschillen?
 

Wat is de Netherlands Commercial Court?

De Netherlands Commercial Court (NCC) is de Nederlandse rechtbank die gespecialiseerd is in internationale handelsgeschillen. De rechtbank bestaat uit twee kamers, één bij de rechtbank Amsterdam (NCC District Court) en de andere bij het gerechtshof in Amsterdam (NCC Court of Appeal). Bij de NCC kan ook in kort geding worden geprocedeerd. Procederen is alleen mogelijk met een Nederlandse advocaat.

De NCC behandelt alle zaken standaard in het Engels en doet ook in het Engels uitspraak, tenzij beide partijen tijdens de procedure aangeven in het Nederlands te willen procederen. Welk recht van toepassing is tijdens de procedure wordt bepaald door de rechtskeuze in de overeenkomst. Is er geen rechtskeuze gemaakt dan worden de internationale regels voor de bepaling van het toepasselijk recht gevolgd. De Nederlandse procedureregels zijn van toepassing op het proces.

Met de NCC wil men tegemoetkomen aan de wensen van het internationaal opererende bedrijfsleven. Er bestaat namelijk al langer de behoefte aan een gespecialiseerde en Engelstalige overheidsrechtspraak in Nederland. In andere landen bestaan al specialistische rechtbanken voor internationale handelszaken, bijvoorbeeld in Engeland, Duitsland en Dubai.
 

Wat voor soort zaken?

De NCC behandelt alleen zakelijke geschillen met een internationaal element, maar aan die eis is snel voldaan. Zo kan bijvoorbeeld ook een geschil tussen een Nederlandse onderneming en het buitenlandse moederbedrijf hieronder vallen. Er zijn geen voorwaarden wat betreft de waarde en omvang van het geschil. De focus van de NCC ligt op grote en complexe internationale geschillen. Dit kan variëren van contractuele claims tot vorderingen op basis van een onrechtmatige daad.
 

Voor wie?

Voor Nederlandse bedrijven die internationaal zaken doen is de NCC een uitkomst. Internationale commerciële contracten zijn vaak in het Engels opgesteld en partijen communiceren vaak ook met elkaar in deze taal. Omdat het nu mogelijk is om in het Engels te procederen zijn vertalingen niet meer nodig, wat scheelt in de kosten. Ook documenten in het Nederlands, Duits en Frans hoeven niet vertaald te worden, tenzij de rechtbank aangeeft dat dit wel dient te gebeuren. Daarnaast zijn de proceskosten bij de NCC lager dan die van veel instellingen voor internationale arbitrage.
 

Forumkeuze voor rechtbank Amsterdam noodzakelijk

Partijen moeten de bevoegdheid van de rechtbank Amsterdam uitdrukkelijk zijn overeengekomen. Dit kan op voorhand in het contract worden overeengekomen of achteraf, als het geschil is ontstaan. Een keuze voor de rechtbank Amsterdam die slechts is opgenomen in de toepasselijke algemene voorwaarden is niet voldoende. Ook dient uitdrukkelijk te worden overeengekomen dat in de Engelse taal geprocedeerd zal worden.
 

Ons advies

  • Neem in internationale overeenkomsten een forumkeuze op voor de rechtbank Amsterdam met procederen in het Engels. Dat maakt het ook voor uw wederpartij aantrekkelijker om in Nederland te procederen.
  • Raadpleeg een in internationale handelszaken gespecialiseerde Nederlandse advocaat voor het formuleren van een forumkeuzebeding en het behandelen van uw geschil bij de NCC.
     

Meer informatie

Wilt u advies over het voorleggen van een internationaal handelsgeschil aan de NCC of een andere rechter? Wilt u een forumkeuze voor de NCC laten vastleggen in uw contract? Neem dan contact op met ons:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.