Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Let op: grote wijzigingen in het WGA-risico voor werkgevers!

Publicatiedatum 25 augustus 2016

Heeft u nog geen keuze gemaakt voor WGA-risico voor werkgever per 1 januari 2017? Kom dan snel in actie!

verzekering-social-media.4578d7

Per 1 januari 2017 worden er grote wijzigingen doorgevoerd in het WGA-risico voor werkgevers.

WGA-vast en WGA-flex worden samengevoegd

Werknemers die na twee jaar ziekte voor ten minste 35% arbeidsongeschikt zijn, maar niet volledig én duurzaam arbeidsongeschikt zijn, hebben recht op een WGA-uitkering (Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten). WGA-uitkeringen worden doorbelast aan de (ex-)werkgever waar de arbeidsongeschikte werknemer werkzaam is of ziek uit dienst is gegaan dan wel het laatst heeft gewerkt.

Op dit moment hebben werkgevers alleen voor WGA-vast de keuze of zij dit risico publiek willen verzekeren bij UWV of dat zij het eigen risico zelf willen dragen. Dit eigen risico kunt u vervolgens eventueel bij een private verzekeringsmaatschappij onderbrengen. Tot op heden is het niet mogelijk om eigenrisicodrager te zijn voor de WGA-flex.

Per 1 januari 2017 wordt het WGA-risico voor vaste werknemers en het WGA-risico voor tijdelijke werknemers samengevoegd. Het wordt dan voor werkgevers mogelijk om voor het totale WGA-risico eigenrisicodrager te zijn.

Kom snel in actie!

Werkgevers die voor het totale WGA-risico eigenrisicodrager willen worden en deze keuze nog niet aan de Belastingdienst hebben doorgegeven moeten snel in actie komen! De nieuwe garantie-verklaring voor het WGA-eigenrisicodragerschap moet namelijk vóór 1 oktober 2016 bij de Belastingdienst zijn ingediend. Werkgevers die voor die datum geen actieve keuze hebben gemaakt keren per 1 januari 2017 voor het totale WGA-risico automatisch terug naar UWV. Dit geldt ook voor werkgevers die op dit moment al eigenrisicodrager zijn.

Meer informatie

Heeft u vragen over de wijzigingen van het WGA-risico? Of heeft u andere juridische vragen over personeelszaken? Neem dan contact op met Russell Advocaten. Wij helpen u graag!

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Statutair bestuurder: the good, the bad and the other leaver

    Bij vertrek van een statutair bestuurder/aandeelhouder moet ook een eventuele participatie in de onderneming worden afgewikkeld. Dan kan discussie ontstaan over de waarde van deze participatie, afhankelijk van de vraag of de bestuurder geldt als good leaver of bad leaver. Waar moeten bedrijven en bestuurders op letten bij de uitleg van een leaverregeling?

    Lees meer

    De ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst

    Een werkgever kan in de arbeidsovereenkomst een ontbindende voorwaarde opnemen. Dit kan echter slechts bij uitzondering. Aan welke eisen moet een ontbindende voorwaarde voldoen? Heeft de werknemer recht op een transitievergoeding als de ontbindende voorwaarde intreedt?

    Lees meer

    Wetsvoorstel modernisering concurrentiebeding

    De regering heeft haar plannen voor de aanscherping van het concurrentiebeding uitgewerkt in een wetsvoorstel. Wat zijn de voorgestelde voorwaarden voor een geldig beroep op een concurrentiebeding? Welke gevolgen heeft het voorstel voor bestaande bedingen?

    Lees meer

    Jaarlijkse checklist: zet jouw ondernemingsraad alle 10 vinkjes?

    Hoe verloopt het OR-werk dit jaar? Hebben jullie als ondernemingsraad veel advies- en instemmingsaanvragen? Vinden de wettelijk verplichte overlegvergaderingen met de ondernemer plaats? Kijk met onze korte checklist naar jullie samenwerking met de ondernemer.

    Lees meer

    Rechtspraak statutair bestuurder tweede helft 2023

    Geschillen tussen statutair bestuurders en hun werkgever komen geregeld voor de rechter. Hieronder vindt u een overzicht van een aantal relevante uitspraken over de rechtspositie van de statutair bestuurder in de periode juli-december 2023.

    Lees meer

    4 stappen om een BV te beëindigen

    Ondernemers kunnen verschillende redenen hebben om te stoppen met hun onderneming. De verwachte winsten kunnen tegenvallen, een pensioen komt in zicht of er komt een einde aan een samenwerking (joint venture). Waar moeten ondernemers op letten bij het beëindigen van een onderneming?

    Lees meer