Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Priscilla C.X. de Leede
mr. Priscilla C.X. de Leede
advocaat

Priscilla de Leede adviseert nationale en internationale ondernemers en organisaties over geschillen inzake personeel, medezeggenschap en sociale zekerheid. Zij is werkzaam op de sectie arbeidsrecht en ontslagrecht van Russell Advocaten.

 

@: priscilla.deleede@russell.nl
t: 020 - 301 55 55


Moeten werkgevers weer een prikklok hebben?

Publicatiedatum: 21 mei 2019

Werkgevers moeten gewerkte uren en pauzes personeel registrerenEen recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie heeft nogal wat beroering veroorzaakt: de prikklok zou weer terug moeten komen. Dit klopt en toch klopt het niet. In Nederland is het namelijk al vele jaren verplicht om de daadwerkelijke werk- en rusttijden van het personeel bij te houden. Doel hiervan is om controle op de naleving van de arbeidstijdenregelgeving mogelijk te maken.

Hierin is vastgelegd hoeveel uren een werknemer aaneengesloten mag werken, wanneer deze pauzes moet nemen en hoeveel rusttijd er tussen diensten moet zijn. Voor jongeren en bepaalde beroepsgroepen gelden afwijkende regelingen. Voor werknemers die meer dan drie maal het minimumloon verdienen geldt de arbeidstijdenwetgeving niet.
 

Wat moet er in een deugdelijke urenadministratie staan?

Per werknemer moet worden geregistreerd:

  • Feitelijk gewerkte uren
  • Feitelijk genoten rust
  • Fictieve arbeidsuren: de uren waarin de werknemer gewerkt zou hebben, maar door omstandigheden hiertoe niet in staat was (bijv. activiteiten voor ondernemingsraad, vakantie, ziekte, etc.)
  • Identiteit werknemer zodat duidelijk is of bijzondere regels voor arbeidstijden op deze van toepassing zijn (kind, jongere)

De wijze waarop de registratie plaatsvindt is vormvrij. Het kan dus een prikklok zijn, maar het mag ook op andere wijze plaatsvinden. De administratie moet ten minste 52 weken worden bewaard.
 

Sancties op ontbreken urenadministratie

Indien een deugdelijke administratie ontbreekt, kan meteen een boete worden opgelegd. Indien de administratie niet deugt, maar inspectie toch mogelijk is, kan eerst een waarschuwing worden opgelegd. Inspectie en boeteoplegging in Nederland vindt in de praktijk vooral plaats als er misstanden zijn gemeld door werknemers of op andere wijze bekend zijn geworden.
 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de arbeidstijdenwetgeving? Of zoekt u een oplossing voor een arbeidsgeschil? Neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.