Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. drs. Reinier W.L. Russell
mr. drs. Reinier W.L. Russell
managing partner

Reinier Russell adviseert nationale en internationale bedrijven in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is breed gespecialiseerd in kwesties rond ondernemingen, personeel, vastgoed en overheid. Hij is sinds 1990 advocaat. Tevens is hij gecertificeerd mediator.
 

@: reinier.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Internationaal contracteren

Publicatiedatum: 20 december 2018

Rechtskeuze bij buitenlandse contracten - UNIDROIT PrinciplesBij een internationaal contract hoort een rechtskeuze. Hoe voorkomt u dat daardoor een van de partijen meteen op achterstand komt te staan?

Internationaal contracteren is aan de orde van de dag. Partijen krijgen daarbij te maken met verschillende rechtsstelsels waaruit een keuze gemaakt zal moeten worden. Dit kan vooral een probleem zijn als een van de partijen gewend is aan het common law-stelsel waarbij alles in het contract geregeld moet worden, terwijl de ander gewend is aan het continentale recht, waar veel zaken al in de wetgeving zijn vastgelegd. Een rechtskeuze zal dan altijd in het nadeel van de partij zijn, die niet vertrouwd is met de gekozen vorm van contracteren. Een dergelijke ongelijkwaardigheid komt het onderhandelen niet ten goede en kan de verhoudingen al vanaf het begin nadelig beïnvloeden. Om dit probleem te voorkomen bieden de UNIDROIT Principles of International Commercial Contracts een heel geschikt alternatief.
                       

UNIDROIT Principles

Naast de genoemde gelijkwaardigheid van contracterende partijen bieden de UNIDROIT Principles nog een aantal voordelen:

  • De Principles zijn geschreven voor internationale contracten, terwijl de nationale rechtssystemen (voornamelijk) gericht zijn op de nationale markt.
  • Zowel ‘common law’ als ‘civil law’ juristen kunnen met de Principles uit de voeten. De Principles zijn namelijk samengesteld door 150 experts uit verschillende rechtssystemen en landen. Zij hebben een weloverwogen, neutrale set regels opgesteld.
  • De Principles zijn in 15 talen beschikbaar, zodat de meesten de regels in hun eigen taal kunnen lezen. Dit verkleint ook de kans dat woorden en termen op een andere manier dan verwacht worden uitgelegd.
     

Internationale arbitrage

Het is aan te raden om naast het van toepassing verklaren van de Principles ook een arbitrageclausule op te nemen in het contract. In deze clausule wordt bepaald dat, mochten partijen onverhoopt onenigheid krijgen, een arbiter de kwestie beoordeelt. Daarnaast is het verstandig om ook een forumkeuzeclausule op te nemen, waarbij gekozen wordt voor een internationale arbiter of een rechtbank die gespecialiseerd is in internationale handelszaken. Binnenkort is daarvoor het Netherlands Commercial Court beschikbaar.
 

Wat kunnen wij voor u doen?

Russell Advocaten kan u, met onze kennis en ervaring in het internationaal zaken doen, uitstekend adviseren over hoe de gemaakte afspraken het best op papier gezet kunnen worden. Bovendien kunnen wij via ons Primerusnetwerk een beroep doen op een van de belangrijkste specialisten inzake de UNIDROIT Principles of International Commercial Contracts, Prof. Dr. Eckart Brödermann, LL.M., die recent een artikelsgewijs commentaar op deze Principles heeft gepubliceerd. Neem contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.