Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Ynze Kliphuis
mr. Ynze Kliphuis
advocaat

Ynze Kliphuis staat winkelketens, makelaars, bedrijven en particulieren bij in kwesties over vastgoed en (ver)huur en in geschillen met overheden over bestemmingsplannen, bouwprojecten en vergunningen. Ynze werkt sinds 2007 bij Russell.
 

@: ynze.kliphuis@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Gevelreclame: vergunning of melding nodig?

Publicatiedatum: 14 augustus 2019

Voor lichtbakken, reclame, letters, muurschilderingen zal vaak een vergunning nodig zijnEr zijn geen algemene regels voor gevelreclame. Deze worden door iedere gemeente zelfstandig vastgesteld. Wel geldt dat hoe opvallender en ingrijpender de reclame is, des te eerder een vergunning vereist zal zijn. Kijk daarom eerst wat de regels zijn in uw gemeente, voordat u gevelreclame plaatst of vraag juridisch advies.
 

Lokaal

Elke gemeente bepaalt afzonderlijk in zijn Algemene Plaatselijke Verordening of, en onder welke voorwaarden, gevelreclame is toegestaan. Veel gemeentes hanteren een vergunningstelsel: zonder vergunning is gevelreclame verboden.

In sommige gevallen kan met een meldingsformulier worden volstaan. Een melding kan voldoende zijn als voor de reclame geen bouwkundige ingrepen nodig zijn, bijvoorbeeld als de reclame op de gevel wordt geschilderd en die niet wordt verlicht. Komen er schroeven of bouten aan te pas of verlichting, dan is al gauw een vergunning nodig.
 

Omgevingsvergunning

Als een vergunning nodig is, dan zal de gemeente toetsen aan criteria als afmetingen, locatie, bouwkundige veiligheid en welstand (inpassing in het gebouw en de openbare ruimte). Is uw bedrijf in een monument gevestigd, dan kunnen er verdergaande beperkingen gelden voor het uiterlijk van de reclame en de inpassing daarvan in het ontwerp van het monument. Een aanvullende monumentenvergunning is in dat geval vereist. Nu steeds vaker naoorlogse functionele architectuur als monument wordt aangewezen, kunt u ook onverwacht in een monument blijken te zitten.

Is een bestaande gevelreclame aan vervanging toe, dan gelden voor die vervangende gevelreclame de actuele vergunningscriteria. Dat kan ‘vervangen door hetzelfde’ onmogelijk maken. Controleer daarom ook bij vervanging of vernieuwing wat de geldende regels zijn.
 

Alternatieven

Komt uw bedrijf niet in aanmerking voor een vereiste vergunning voor gevelreclame, dan kunt u alternatieven overwegen, zoals een vlaggenmast, lichtmastreclame of reclame op uw bedrijfsauto’s. Ook voor die alternatieven kan er een vergunningplicht zijn, maar de voorwaarden daarvan kunnen minder knellend zijn.
 

Meer informatie

Heeft u juridisch advies nodig over gevelreclame? Of heeft u andere vragen over vastgoed en huur? Neem contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.