Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Gedwongen overdracht van aandelen

Publicatiedatum 16 november 2020

Aandeelhouders kunnen in geval van een conflict vorderen dat een medeaandeelhouder zijn aandelen gedwongen over moet dragen. Dit heet ook wel het uitkopen van een medeaandeelhouder. Wanneer mag dit en hoe moet u dit regelen?

corporate governance

Uitstootprocedure

Een aandeelhouder kan tijdens een conflict de onderneming flink dwarszitten doordat hij het nemen van besluiten door de aandeelhoudersvergadering blokkeert, bijvoorbeeld over een overname of het aanvragen van een groot krediet dat nodig is voor het voortbestaan of uitbreiding van de onderneming. In zulke gevallen kunnen de andere aandeelhouders bij de rechter vorderen dat de aandeelhouder die de besluitvorming blokkeert zijn aandelen moet overdragen. Aandeelhouders kunnen een dergelijke vordering pas instellen indien zij tenminste een derde van de aandelen in de vennootschap houden.

Belang vennootschap geschaad

Het functioneren van de vennootschap moet in gevaar worden gebracht wil er een goede grond zijn voor gedwongen aandelenoverdracht. Het is niet noodzakelijk dat het gevaar dreigt dat de onderneming ten onder gaat. Wel moet er sprake zijn van een structurele impasse in de besluitvorming van de vennootschap. Bijvoorbeeld de aandeelhouder die besluiten bewust tegenwerkt, wat grote gevolgen voor de onderneming kan hebben. Indien in de statuten van de vennootschap een regeling staat over de oplossing van geschillen tussen aandeelhouders, dient u eerst deze weg te bewandelen.

Misdragingen van de aandeelhouder die niets met de uitoefening van zijn functie als aandeelhouder te maken hebben, kunnen in de uitstootprocedure niet leiden tot een gedwongen overdracht van zijn aandelen. Zelfs als gedragingen schadelijk zijn voor de goede naam van de vennootschap, maar niet direct verband houden met het functioneren van de aandeelhouder binnen de vennootschap, zal dit doorgaans niet kunnen leiden tot een succesvolle uitstootprocedure.

Vaststellen prijs aandelen

Wanneer de rechter de vordering tot gedwongen verkoop van de aandelen toewijst, moet de prijs van de aandelen worden vastgesteld. Het uitgangspunt hierbij is de waarde op het tijdstip dat het vonnis onherroepelijk wordt.  De rechter zal zich bij het vaststellen laten adviseren door deskundigen. Dit kan dus lang duren. Een uitstootprocedure biedt daarom geen snelle oplossing voor een conflict, maar het is wel een belangrijke stok achter de deur in onderhandelingen met onwillige aandeelhouders.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Ligt u in conflict met één van uw medeaandeelhouders? Verricht de medeaandeelhouder handelingen die de vennootschap schaadt? Wij helpen u graag met juridisch advies en zo nodig een gerechtelijke procedure. Neem contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Bescherming van de rechten van de minderheidsaandeelhouder

    De meerderheidsaandeelhouder en het bestuur trekken de bv leeg. Hoe kunt u als minderheidsaandeelhouder zich verdedigen tegen voor u nadelige besluiten?

    Lees meer

    Kun je statutair bestuurder zijn zonder een benoemingsbesluit?

    Een statutair bestuurder wordt benoemd door middel van een benoemingsbesluit van het bevoegd orgaan. Wat zijn de gevolgen wanneer dit besluit niet is vastgelegd?

    Lees meer

    Verschillen tussen de franchise- en de distributieovereenkomst

    De franchiseovereenkomst en de distributieovereenkomst lijken veel op elkaar, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Welke gevolgen heeft het als u een franchiseovereenkomst sluit, terwijl dit eigenlijk een distributieovereenkomst is of omgekeerd? Hoe kunt u dit misverstand voorkomen?

    Lees meer

    WBTR: zorg dat de statuten van uw vereniging en stichting op orde zijn vóór 1 juli 2026

    Op 1 juli 2026 loopt een deel van het overgangsrecht van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) af. Dit heeft vooral gevolgen voor het stemrecht van bestuurders of commissarissen van verenigingen en stichtingen. Wanneer moet u uw statuten aanpassen?

    Lees meer

    Corporate governance: compliance

    Een belangrijk onderdeel van de corporate governance is het naleven van de verschillende regels die voor de onderneming gelden: compliance. Hoe zorgt u dat uw bedrijf compliant wordt en blijft?

    Lees meer

    6 aandachtspunten bij een aandeelhoudersovereenkomst

    De aandeelhoudersovereenkomst is de belangrijkste overeenkomst die tussen aandeelhouders en de vennootschap wordt gesloten. Welke zaken dient u in deze overeenkomst te regelen?

    Lees meer