Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55De chef-kok vertrekt. Mag hij dan de “signature dish” waarvoor alle gastronomen komen meenemen? Komt een recept of het idee voor een gerecht toe aan het restaurant of aan de kok?
Het is belangrijk dat restaurants en hun koks zich realiseren dat op receptuur en ideeën voor gerechten auteursrechten kunnen rusten. Maar aan wie komen deze rechten nu eigenlijk toe? Aan het restaurant of aan de kok?
Het auteursrecht op een recept of gerecht komt toe aan degene die het gerecht heeft bedacht en gemaakt. Dit geldt echter alleen voor recepten met “een eigen, oorspronkelijk karakter, dat het stempel van de maker draagt”, zoals bij de unieke “signature dish” van sterrenkoks en -restaurants.
Een eigen, oorspronkelijk karakter, dat het stempel van de maker draagt, zal bij de brasserie in de wijk en de snackbar op de hoek minder snel voorkomen. Een Italiaanse pizzabakker ving dan ook bot toen hij, nadat zijn contract eindigde, auteursrecht claimde op de recepten die hij had gegeven aan het restaurant. Volgens de rechter waren de lijstjes met ingrediënten die hij had gegeven niet onderscheidend genoeg. Dat zou anders kunnen zijn geweest als de gerechten een eigen specifieke bereidingswijze of opmaak hadden gehad.
Op de regeling dat het auteursrecht toekomt aan de bedenker en maker van een recept of gerecht, bestaat een belangrijke uitzondering. Als het recept bedacht is in het kader van werkzaamheden in loondienst, komt het auteursrecht toe aan de werkgever. Een kok die in loondienst treedt en het auteursrecht op zijn recepten wil behouden zal dit dus moeten laten vastleggen in de arbeidsovereenkomst.
Maar hoe zit het wanneer de kok thuis in zijn vrije tijd recepten bedenkt, die hij vervolgens in de keuken van het restaurant perfectioneert? Of wanneer de chef op eigen naam en in eigen tijd een kookboek wil uitbrengen?
Het is belangrijk om voor bovengenoemde en nog vele andere situaties contractueel vast te leggen aan wie het recht op bepaalde gerechten en receptuur toekomt en wie het mag gebruiken. Zo kunnen er afspraken worden gemaakt over de publicatie van recepten in kookboeken en het al dan niet gebruiken van receptuur bij andere restaurants na afloop van het dienstverband. Duidelijkheid vooraf kan veel gedoe achteraf voorkomen.
Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij helpen u graag met het opstellen van contracten en arbeidsovereenkomsten waarmee uw bedrijfsgeheimen kunnen worden beschermd.
Een statutair bestuurder wordt benoemd door middel van een benoemingsbesluit van het bevoegd orgaan. Wat zijn de gevolgen wanneer dit besluit niet is vastgelegd?
De franchiseovereenkomst en de distributieovereenkomst lijken veel op elkaar, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Welke gevolgen heeft het als u een franchiseovereenkomst sluit, terwijl dit eigenlijk een distributieovereenkomst is of omgekeerd? Hoe kunt u dit misverstand voorkomen?
Nu de Belastingdienst weer de Wet DBA handhaaft, is deze vraag nog belangrijker geworden. In een recente uitspraak over Uber-chauffeurs heeft de Hoge Raad extra handvatten gegeven om te bepalen of iemand zzp’er is.
Als werkgevers het dienstverband van een werknemer willen beëindigen wegens disfunctioneren, moeten ze een aantal stappen nemen voordat ze dit mogen doen. Welke stappen moeten ze ondernemen?
De ondernemingsraad heeft een belangrijke taak als het gaat om de arbeidsomstandigheden in de onderneming, inclusief de sociale veiligheid. Welke instrumenten heeft de OR om te zorgen voor een veilige bedrijfscultuur?
Werknemers moeten ontslaan omdat het bedrijf in economisch zwaar weer is gekomen is een bittere ervaring. Nog vervelender wordt dit als u hierbij in ingewikkelde juridische problemen verzeild raakt. Met welke punten dient u als werkgever rekening te houden als u werknemers moet ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen?