Foodblog: Geheim van de chef of van het restaurant?

Publicatiedatum 23 maart 2017
De chef-kok vertrekt. Mag hij dan de “signature dish” waarvoor alle gastronomen komen meenemen? Komt een recept of het idee voor een gerecht toe aan het restaurant of aan de kok?

chef-social-media.5aed4d

Het is belangrijk dat restaurants en hun koks zich realiseren dat op receptuur en ideeën voor gerechten auteursrechten kunnen rusten. Maar aan wie komen deze rechten nu eigenlijk toe? Aan het restaurant of aan de kok?

Van het restaurant of van de chef?

Het auteursrecht op een recept of gerecht komt toe aan degene die het gerecht heeft bedacht en gemaakt. Dit geldt echter alleen voor recepten met “een eigen, oorspronkelijk karakter, dat het stempel van de maker draagt”, zoals bij de unieke “signature dish” van sterrenkoks en -restaurants.

Een eigen, oorspronkelijk karakter, dat het stempel van de maker draagt, zal bij de brasserie in de wijk en de snackbar op de hoek minder snel voorkomen. Een Italiaanse pizzabakker ving dan ook bot toen hij, nadat zijn contract eindigde, auteursrecht claimde op de recepten die hij had gegeven aan het restaurant. Volgens de rechter waren de lijstjes met ingrediënten die hij had gegeven niet onderscheidend genoeg. Dat zou anders kunnen zijn geweest als de gerechten een eigen specifieke bereidingswijze of opmaak hadden gehad.

Uitzondering op de regel

Op de regeling dat het auteursrecht toekomt aan de bedenker en maker van een recept of gerecht, bestaat een belangrijke uitzondering. Als het recept bedacht is in het kader van werkzaamheden in loondienst, komt het auteursrecht toe aan de werkgever. Een kok die in loondienst treedt en het auteursrecht op zijn recepten wil behouden zal dit dus moeten laten vastleggen in de arbeidsovereenkomst.

Maar hoe zit het wanneer de kok thuis in zijn vrije tijd recepten bedenkt, die hij vervolgens in de keuken van het restaurant perfectioneert? Of wanneer de chef op eigen naam en in eigen tijd een kookboek wil uitbrengen?

Leg het vast!

Het is belangrijk om voor bovengenoemde en nog vele andere situaties contractueel vast te leggen aan wie het recht op bepaalde gerechten en receptuur toekomt en wie het mag gebruiken. Zo kunnen er afspraken worden gemaakt over de publicatie van recepten in kookboeken en het al dan niet gebruiken van receptuur bij andere restaurants na afloop van het dienstverband. Duidelijkheid vooraf kan veel gedoe achteraf voorkomen.

Meer informatie

Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij helpen u graag met het opstellen van contracten en arbeidsovereenkomsten waarmee uw bedrijfsgeheimen kunnen worden beschermd.

  Deel op social media

  • Arbeidsrecht en ontslag

  Equality in the workplace: Taking care of female employees

  21 oktober 2021

  Werkgevers moeten hun personeel gelijk behandelen. Om die gelijke behandeling op de werkplek te realiseren moeten zij echter wel rekening houden met genderverschillen. Waar moeten werkgevers op letten als zij voor een bedrijfscultuur willen zorgen waarbij iedereen zich prettig voelt? Wat zijn de rechten van zwangere werkneemsters en van personeelsleden met kinderen? Onze advocaten Priscilla de Leede en Eileen Pluijm beantwoorden deze vragen in hun bijdrage aan Lady Justice, het magazine van de Women Lawyers Section van Primerus.

  lees verder
  • Ondernemingsraad
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ondernemingsraad: Coronamaatregelen en verplichte vaccinaties

  11 oktober 2021

  Welke rechten heeft de OR ten aanzien van de coronamaatregelen binnen de onderneming? En welke rol speelt de OR als het gaat om de (on)mogelijkheid van verplichte vaccinatie tegen het coronavirus?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Personeel: Wat betekent het uitstel van de handhaving van de Wet DBA voor opdrachtgevers en zzp’ers?

  4 oktober 2021

  De handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties blijft uitgesteld tot er een nieuw kabinet komt. Wat betekent dit voor u als opdrachtgever of zzp’er?

  lees verder
  • Retail
  • Vastgoed en huur

  Berekening huurprijsverlaging wegens lockdown

  16 september 2021

  Hoe berekent de rechter een lagere huurprijs vanwege de lockdown? Telt online omzet mee? Maakt het wat uit of sprake is van een grote of kleine huurder of verhuurder?

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Questions and challenges during COVID-19: Dutch employment law, tenancy law and contract law

  13 september 2021

  In this article, we will discuss several questions and challenges in the field of Dutch employment law, tenancy law and contract law during COVID-19.

  lees verder
  • ICT, privacy en intellectuele eigendom
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Uberchauffeur is werknemer, geen zelfstandige

  13 september 2021

  Volgens de Rechtbank Amsterdam zijn Uber-chauffeurs werknemers. Zij vallen daarom onder de CAO-taxivervoer met alle daaraan verbonden rechten en plichten. Hoe is de rechtbank tot dit oordeel gekomen? En wat betekent dit voor andere vormen van platformwerk?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Hoe staat het ervoor met de Wet DBA: een update

  9 september 2021

  Het kabinet doet een nieuw voorstel om meer duidelijkheid te geven over wie werknemer en wie zelfstandige is. Wat houdt deze Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring in?

  lees verder
  • Ondernemingsrecht

  Is een managementovereenkomst een arbeidsovereenkomst of een opdrachtovereenkomst?

  26 augustus 2021

  Hebben de nieuwe regels van de Hoge Raad voor het beoordelen van arbeidsovereenkomsten ook gevolgen voor de managementovereenkomst? De rechtspraak is er nog niet uit. Dat blijkt uit uitspraken van het Hof Arnhem-Leeuwarden en de Rechtbank Midden-Nederland over de managementovereenkomst van de CFO van de Volksbank.

  lees verder