Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

De bindend adviseur als alternatief voor de rechter?

Publicatiedatum 24 november 2010

Bij het oplossen van geschillen gebruiken partijen in toenemende mate het bindend advies. Voor welke juridische problemen kunnen partijen bij een bindend adviseur terecht? Wat zijn de concrete voor- en nadelen van deze vorm van alternatieve geschillenbeslechting?

arbitrage - social media

Bindend advies

Steeds meer van onze cliënten krijgen te maken met het bindend advies als alternatieve vorm van geschillenbeslechting. Dit komt omdat het bindend advies in veel verschillende rechtsgebieden gebruikt wordt. Zo kan men voor automatiseringsgeschillen terecht bij de Stichting Geschillenoplossing Automatisering (SGOA) en kunnen consumenten voor geschillen met banken naar het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) gaan. Ook kan men andere niet juridische deskundigen, zoals accountants, veilingmeesters of schilders, om bindend advies verzoeken.

Het bindend advies geldt als een praktisch en snel alternatief voor de gang naar de rechter. Zo kunt u bij een bindend advies een aanvulling of wijziging van de tussen partijen bestaande overeenkomst maken, zoals de bepaling van daadwerkelijk geleden schade, de hoogte van een koopprijs of de waarde van aandelen. Ook kan de bindend adviseur een bestaand rechtsgeschil tussen partijen beslechten door een bindend eindoordeel uit te spreken.

Verschil met mediation

Hiermee verschilt het bindend advies in belangrijke mate met mediation, een andere vorm van alternatieve geschillenbeslechting. Bij mediation zoeken partijen onder leiding van een mediator naar een voor alle partijen optimale oplossing van het conflict. Hierdoor is geen sprake van een oplossing die voor de één positief is en voor de ander negatief is, wat bij het bindend advies wel kan gebeuren.

Voordelen van bindend advies

Het feit dat u niet-juridische deskundigen als bindend adviseur kunt voordragen , heeft als voordeel dat u het geschil kunt voorleggen aan een expert op het gebied waar het probleem speelt. Dit is niet altijd het geval wanneer u een geschil aanhangig maakt bij de rechtbank. Een ander voordeel is dat een bindend advies in sommige gevallen snel kan worden afgewikkeld. Dit brengt met zich dat de kosten voor eventuele juridische bijstand lager zijn.

Nadelen van bindend advies

Een nadeel van het bindend adviestraject is dat er geen helder omlijnde procedure met vaste regels is. Hierdoor is niet altijd duidelijk hoe een adviestraject zal verlopen en zullen de belangen van de partijen in voldoende mate moeten worden gewaarborgd. Juist hier kunnen wij u uitstekend bijstaan om het adviestraject te begeleiden. Tot slot is een nadeel van het bindend advies dat het geen executoriale werking heeft. Dit betekent dat een winnende partij het advies niet dwingend aan de verliezende partij kan opleggen. Hiervoor zult u eerst een aparte gerechtelijke procedure of arbitrage dienen te voeren.

Waarborgen

In de praktijk gelden wel een aantal basisvoorwaarden voor het bindend advies gesteld wil dit een gerechtelijke toets kunnen doorstaan. De bindend adviseur moet in voldoende mate onafhankelijk en onpartijdig tegenover de partijen staan. Ook zal er hoor en wederhoor door de bindend adviseur dienen plaats te vinden en zal hij zijn uiteindelijke advies deugdelijk moeten motiveren. Is aan één van voornoemde vereisten niet of in onvoldoende mate voldaan, dan staat het partijen vrij de rechter te verzoeken het bindend advies ter zijde te schuiven en zelf recht te spreken.

Meer informatie

Bij Russell Advocaten werken meerdere advocaten die ruimschoots ervaring hebben met het begeleiden en adviseren van cliënten voorafgaand en tijdens het bindend adviestraject. Heeft u een geschil en wilt u weten of een bindend advies tot de mogelijkheden behoort, dan kunt u contact opnemen met de heer mr. drs. Reinier W.L. Russell (reinier.russell@russell.nl).

Mr. drs. Reinier W.L. Russell is naast advocaat tevens geregistreerd mediator.

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Onmiddellijke voorzieningen in een enquêteprocedure

    Een belangrijk voordeel van een enquêteprocedure is dat daarin snel voorzieningen kunnen worden getroffen om de onderneming te beschermen. Welke maatregelen kan de Ondernemingskamer nemen?

    Lees meer

    Ruzie met mijn medeaandeelhouder – wat zijn de opties?

    Een geschil tussen aandeelhouders kan tot problemen leiden binnen de onderneming. Bij een 50/50 verdeling van de aandelen kan de besluitvorming zelfs onmogelijk worden en in het ergste geval het voortbestaan van de onderneming in gevaar brengen. Hoe wordt een dergelijk geschil opgelost?

    Lees meer

    Een inclusief feestdagenbeleid

    De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.

    Lees meer

    25 September 2024: Cybersecurity and Data Protection in Litigation

    Wednesday 25 September 2024, Reinier Russell will discuss cybersecurity and data protection in litigation at the European meeting of the World Litigation Forum in Barcelona.

    Lees meer

    Enquêterecht: wanneer wordt een enquêteverzoek toegewezen?

    Voordat de Ondernemingskamer een enquêteverzoek kan toewijzen, moet sprake zijn van gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid of een juiste gang van zaken binnen een onderneming. Wanneer is dit het geval?

    Lees meer

    Enquêterecht: wie kunnen een enquêteverzoek indienen?

    Wanneer binnen een onderneming de spanningen hoog oplopen en de onderneming in gevaar dreigt te komen, kan dit een reden zijn om bij de Ondernemingskamer een enquêteverzoek in te dienen. Wie hebben recht om dit te doen?

    Lees meer