Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Heeft u incassokosten gemaakt om een vordering op een consument betaald te krijgen? Welke kosten dient de wanbetaler aan u te vergoeden? Wat moet u hiervoor doen?
Indien een wanbetaler niet uit zichzelf voldoet aan zijn betalingsverplichting, dan dient u hem een aanmaning te sturen waarin u hem een betalingstermijn van veertien dagen geeft. Deze brief wordt de veertiendagenbrief genoemd.
Voldoet de wanbetaler de vordering ook binnen deze veertien dagen niet? Dan moet de wanbetaler de kosten vergoeden die u maakt voor de incassering van de schuld: de buitengerechtelijke incassokosten. De incassokosten die u maakt vóór het verstrijken van de veertiendagentermijn kunt u niet verhalen op de wanbetaler.
Tot voor kort was niet duidelijk wanneer de betalingstermijn van de veertiendagenbrief begint te lopen. Veertien dagen na dagtekening van de brief? Veertien dagen na verzending? Of pas veertien dagen nadat de schuldenaar de brief heeft ontvangen?
Volgens de Hoge Raad krijgt de schuldenaar veertien dagen de tijd om de vordering te voldoen, vanaf de dag nadat de viertiendagenbrief hem heeft bereikt. De brief heeft de schuldenaar bereikt wanneer deze de brief heeft ontvangen.
In de veertiendagenbrief moet u de termijn juist vermelden. Vermelding van een te vroege aanvangsdatum of einddatum van de betalingstermijn of andere misleidende informatie over de termijn, maakt dat de brief niet voldoet aan de vereisten die de wet hieraan stelt. In dat geval zult u een nieuwe brief moeten verzenden die wel aan de wettelijke eisen voldoet.
De regeling met de veertiendagenbrief geldt alleen voor wanbetalende particulieren. Voor vorderingen op ondernemers geldt een andere regeling.
Betaalt een wanbetaler niet uit zichzelf zijn schuld aan u?
Wij helpen u graag bij het opstellen van een goede veertiendagenbrief, waarin een juiste termijn voor nakoming wordt gesteld. Als de schuldenaar binnen deze termijn nog niet betaalt, dan kunnen wij u assisteren bij de incassohandelingen die u dient te ondernemen om alsnog uw vordering voldaan te krijgen. Neem contact met ons op:
Een duurovereenkomst kan in principe altijd worden opgezegd, ook als daarover geen afspraken zijn gemaakt. Maar dat kan niet zomaar. Waar moet u rekening mee houden bij de opzegging? En hoe zit het als u af wilt wijken van de gemaakte afspraken over opzegging van de overeenkomst?
Als een contract is beëindigd, kunnen er nog steeds verplichtingen zijn die u wilt dat je contractpartner nakomt, zoals garanties of vertrouwelijkheid. U kunt dit regelen door middel van “survival clauses”, bepalingen die het einde van het contract overleven. Waar moet u op letten bij het opnemen van dergelijke clausules?
De franchiseovereenkomst en de distributieovereenkomst lijken veel op elkaar, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Welke gevolgen heeft het als u een franchiseovereenkomst sluit, terwijl dit eigenlijk een distributieovereenkomst is of omgekeerd? Hoe kunt u dit misverstand voorkomen?
De aandeelhoudersovereenkomst is de belangrijkste overeenkomst die tussen aandeelhouders en de vennootschap wordt gesloten. Welke zaken dient u in deze overeenkomst te regelen?
Het gebruik van algemene voorwaarden is niet meer weg te denken. Contractspartijen verwijzen met kleine lettertjes naar hun eigen algemene voorwaarden met daarin veelal gunstige bedingen ten behoeve van zichzelf. Maar wat is de kracht van algemene voorwaarden? En waar moet op worden gelet bij het gebruik daarvan?
Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te beëindigen. Van de regeling werd echter ook misbruik gemaakt, waardoor schuldeisers werden benadeeld. Een nieuwe wet moet dit voorkomen. Aan welke eisen dient een turboliquidatie voortaan te voldoen? En welke mogelijkheden hebben schuldeisers om hun vorderingen te innen?