Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Bedrijfsfeesten en alcohol: risico’s en tips

Publicatiedatum: 20 december 2016

Bedrijfsfeesten en alcohol: risico’s en tips | Russell Advocaten AmsterdamHet jaar afsluiten of beginnen met een kerstborrel of een nieuwjaarsborrel voor de werknemers is een mooie traditie. Helaas kan dit ook tot vervelende juridische problemen leiden. Hoe voorkomt u dit?
 

Alcoholgebruik tijdens een bedrijfsfeest

De meeste problemen die zich voordoen tijdens of na het bedrijfsfeest worden veroorzaakt door overmatige consumptie van alcohol.

Dat werd deze maand nog eens duidelijk in een zaak over een ontslag op staande voet na de kerstborrel. Onder invloed van alcohol was de werknemer in een verhitte discussie geraakt met de directeur. Vervolgens hadden enkele collega’s de werknemer geadviseerd om naar huis te gaan. Dit advies volgde de werknemer niet op. Integendeel: hij wachtte aan het eind van de avond de directeur op en probeerde hem te slaan en bedreigde hem. De directeur heeft de werknemer direct op staande voet ontslagen. Het Hof oordeelt dat dit terecht was, ook al was de werknemer al 25 jaar in dienst en een diabetespatiënt waardoor de alcohol niet goed was gevallen.

Ontslag vanwege alcoholgebruik
Hoewel alcoholmisbruik een reden kan zijn voor ontslag op staande voet, is dit niet altijd zo. Zo kan er sprake zijn van alcoholmisbruik als gevolg van ziekte of weegt een eenmalig incident niet op tegen vele jaren voorbeeldig functioneren. Ook speelt de functie van de werknemer een belangrijke rol.

Werkgeversaansprakelijkheid
Door alcoholgebruik kan het voorkomen dat werknemers schade veroorzaken. Daarnaast kunnen werknemers zelf letselschade oplopen. In sommige gevallen is de werkgever voor deze schade aansprakelijk.

Het criterium voor werkgeversaansprakelijkheid is of de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade veroorzaakt of lijdt. ‘Uitoefening van de werkzaamheden’ moet ruim worden opgevat. De werkgever kan ook aansprakelijk zijn voor schade tijdens bedrijfsfeesten die zijn georganiseerd op een andere locatie dan de werkplek.
 

“Ziek” na het bedrijfsfeest

Als de kerstborrel plaatsvindt op de avond voorafgaand aan een werkdag kan het gebeuren dat werknemers zich de volgende dag ziekmelden. Het is dan de vraag of de werknemer echt ziek is of dat deze een kater heeft. Als werkgever bent u gerechtigd om een ziekmelding voorlopig niet te accepteren en met spoed door de arbodienst te laten controleren of de ziekmelding klopt.

Om conflicten te voorkomen is het aan te bevelen om al op voorhand actie te ondernemen. Maak uw werknemers duidelijk dat het mogelijk is om een vrije dag op te nemen en wijs op de gevolgen van een ziekmelding wegens een kater na het bedrijfsfeest.
 

Tips voor het organiseren van bedrijfsfeesten

  • Stel een alcoholbeleid vast.
  • Communiceer duidelijk over welk gedrag onacceptabel is en welke consequenties dit gedrag heeft.
  • Wijs op het social media beleid, zodat niet alles op het internet terecht komt.
     

Meer informatie

Wilt u dat wij een alcoholbeleid en/of een social media beleid voor u opstellen? Wilt u meer informatie of tips over juridische risico’s bij kerst- en nieuwjaarsborrels en andere bedrijfsfeesten? Wilt u meer advies over welke consequenties u mag verbinden aan het gedrag van een werknemer? Neem dan contact met ons op:

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.