Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. drs. Reinier W.L. Russell
mr. drs. Reinier W.L. Russell
managing partner

Reinier Russell adviseert nationale en internationale bedrijven in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is breed gespecialiseerd in kwesties rond ondernemingen, personeel, vastgoed en overheid. Hij is sinds 1990 advocaat. Tevens is hij gecertificeerd mediator.
 

@: reinier.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


7 dingen die u moet weten over arbitrage

Publicatiedatum: 27 augustus 2015

Arbitrage is een minder bekende, maar effectieve vorm van geschilbeslechting. Hieronder noemen wij daarom 7 dingen die u moet weten over arbitrage.

Download nieuwsflits (PDF)
 

1. Gemakkelijk onderling te regelen

Arbitrage is particuliere rechtspraak. Partijen kunnen onderling afspreken dat zij hun geschil niet aan de overheidsrechter maar aan een of meer arbiters voorleggen. Dit kan vóórdat het geschil is ontstaan, bijvoorbeeld in algemene voorwaarden, of op het moment dat er al een geschil is, in een speciaal daartoe bestemde overeenkomst.
 

2. Internationaal

Arbitrage biedt ook uitkomsten bij internationale en commerciële geschillen. Zo heeft het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag onlangs een uitspraak gedaan in een geschil tussen Rusland en de aandeelhouders van een genationaliseerd Russisch oliebedrijf. De Russische Staat moet 50 miljard dollar (37,2 miljard euro) terugbetalen aan de aandeelhouders.
 

3. Partijen hebben meer invloed

Bij arbitrage kunnen partijen zelf veel zaken van tevoren afspreken, terwijl de overheidsrechter is gebonden aan de wettelijke procedureregels. Zo kunnen er afspraken worden gemaakt over het aantal arbiters en de taal waarin de procedure wordt gevoerd. Ook kunnen partijen bepalen welke arbitrale regels er van toepassing zijn en bij welk instituut de procedure gevoerd moet worden, bijvoorbeeld het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI), het International Court of Arbitration of the International Chamber of Commerce (ICC), het Permanent Hof van Arbitrage (PHA) of de Raad van Arbitrage voor de Bouw (RvA). Wanneer het geschil daadwerkelijk aan het gekozen instituut wordt voorgelegd, kunnen partijen zelf de arbiters benoemen.
 

4. Specifieke deskundigheid

Arbiters zijn gewoonlijk juristen en/of deskundigen uit de branche. Zij hebben dezelfde juridische bevoegdheden als een rechter en beschikken daarnaast over gedegen vakkennis. Deze extra kennis zorgt ervoor dat partijen gemakkelijker kunnen overbrengen wat het (juridische) probleem is en zich achteraf ook beter in de beslissing kunnen vinden. Een gewone rechter moet vaak een deskundige benoemen om goed te kunnen beoordelen wat er speelt, wat extra kosten met zich meebrengt.
 

5. Snel en minder formeel

Arbitrageprocedures kennen minder formaliteiten, waardoor zij over het algemeen korter duren dan een rechtbankprocedure. Arbiters zijn niet gebonden aan de strikte regels waar de overheidsrechter aan gebonden is. De mondelinge behandeling staat centraal, waarbij partijen voldoende gelegenheid krijgen om hun zegje te doen.
 

6. Vertrouwelijk

Een geschil dat door middel van arbitrage wordt beslecht, wordt vertrouwelijker behandeld dan een geschil bij de overheidsrechter, die zaken in principe openbaar moet behandelen. Zo kunnen bij arbitragezaken buitenstaanders niet makkelijk te weten komen dat bepaalde partijen een geschil hebben en kunnen zij geen zittingen bijwonen.
 

7. De uitspraak is bindend, ook in het buitenland

De uitspraak die de arbiters doen heeft dezelfde rechtskracht als een vonnis van de overheidsrechter. Een bijkomend voordeel is dat een arbitraal vonnis wereldwijd in zo’n 150 landen ten uitvoer kan worden gelegd, terwijl een vonnis van de Nederlandse rechter buiten de EU alleen ten uitvoer kan worden gelegd als er tussen Nederland en het betreffende land een executieverdrag bestaat, hetgeen vaak niet het geval is.
 

Meer informatie

Wilt u meer weten over arbitrage? Wilt u een arbitraal beding opnemen in uw algemene voorwaarden of een arbitrageprocedure starten? Neem dan contact op met:
mr. drs. Reinier W.L. Russell (reinier.russell@russell.nl).

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.