Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. drs. Reinier W.L. Russell
mr. drs. Reinier W.L. Russell
managing partner

Reinier Russell adviseert nationale en internationale bedrijven in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is breed gespecialiseerd in kwesties rond ondernemingen, personeel, vastgoed en overheid. Hij is sinds 1990 advocaat. Tevens is hij gecertificeerd mediator.
 

@: reinier.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Coronavirus: 5 tips voor ondernemers die zaken doen met China

Publicatiedatum: 29 januari 2020

Gevolgen coronavirus voor het zaken doen met en in ChinaHet Coronavirus verspreidt zich snel en is besmettelijker dan het SARS-virus was. Voor ondernemers die zaken doen met China heeft dit grote gevolgen. De Chinese overheid neemt ingrijpende maatregelen om uitbreiding van deze epidemie tegen te gaan en grendelt hele steden en provincies af. Nu betreft dit alleen nog Wuhan en de provincie Hubei, maar bij verdere verspreiding kunnen ook andere steden en regio’s afgesloten worden. Dit heeft grote gevolgen voor het verplaatsen van personen en goederen. Wat kunt u als ondernemer doen om u hiertegen te beschermen?
 

1. Zorg voor uw personeel in China

Let op welke maatregelen de Chinese overheid neemt en zorg dat uw personeel zich daaraan houdt. Goed werkgeverschap: buitenlands personeel kunt u uit voorzorg thuishalen. Uw Chinese personeel kunt u bijvoorbeeld helpen door het sturen van mondkapjes, handschoenen, desinfecteermiddelen en andere middelen die besmetting tegengaan. In China zijn deze producten inmiddels schaars.
 

2. Houd rekening met het sluiten van de bedrijven van uw Chinese leveranciers

Zeker als het virus zich verder verspreidt zullen bedrijven uit voorzorg worden gesloten. Ook kan een onderneming moeten sluiten omdat het personeel thuisblijft om het contact met besmette personen te vermijden. Het is daarom verstandig om alvast te kijken of u andere leveranciers kunt vinden.
 

3. Kijk of uw contracten een regeling bij overmacht bevatten

Als uw toeleverancier moet sluiten kan deze niet meer aan zijn verplichtingen voldoen. U kunt daardoor schade lijden. Controleer uw contracten om te zien of u deze schade kunt verhalen of dat die voor uw rekening komt. Houd er rekening mee dat uw Chinese handelspartner kan proberen om van deze situatie gebruik te maken om terug te komen op de gemaakte afspraken, ook als het bedrijf nog niet te maken heeft met opgelegde beperkingen.
 

4. Bereid u voor op striktere importregels

Door de uitbraak van het Coronavirus zijn overheden weer geattendeerd op het belang van strikte regels voor hygiëne en voedselveiligheid. Het is daarom te verwachten dat in de nasleep van deze epidemie er nieuwe, strengere regels komen die zowel de uitvoer naar China als de invoer uit China zullen bemoeilijken.
 

5. Houd rekening met reisbeperkingen voor Chinees personeel

Chinees personeel heeft last van de toenemende reisbeperkingen. Zelfs als ze mogen reizen zullen zij minder geneigd zijn om de eigen familie te verlaten. Verwacht ook extra controles en beperkingen als u personeel uit China naar Nederland wilt laten komen.
 

Meer informatie

Grensoverschrijdend ondernemen brengt risico’s met zich mee. Russell Advocaten werkt internationaal met ons netwerk van Primerus worldwide lawyers: meer dan 3000 advocaten in 40 landen. Wij zijn het internationale bedrijfsleven graag van dienst.

Heeft u vragen over zaken doen met China? Wij helpen u graag en kunnen zo nodig een beroep doen op onze Primeruscollega’s in China. Neem contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.