Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Coronavirus: 5 tips voor ondernemers die zaken doen met China

Publicatiedatum 29 januari 2020
Als ondernemer kunt u verschillende maatregelen nemen om de gevolgen van het Coronavirus voor uw bedrijf te beperken. Controleer of uw contracten een regeling voor overmacht bevatten, neem beschermingsmaatregelen voor uw personeel, kijk naar alternatieve leveranciers en bereid u voor op striktere regels voor invoer en uitvoer naar en van China.

coronavirus-weblijst.cdfc6a

Het Coronavirus verspreidt zich snel en is besmettelijker dan het SARS-virus was. Voor ondernemers die zaken doen met China heeft dit grote gevolgen. De Chinese overheid neemt ingrijpende maatregelen om uitbreiding van deze epidemie tegen te gaan en grendelt hele steden en provincies af. Nu betreft dit alleen nog Wuhan en de provincie Hubei, maar bij verdere verspreiding kunnen ook andere steden en regio’s afgesloten worden. Dit heeft grote gevolgen voor het verplaatsen van personen en goederen. Wat kunt u als ondernemer doen om u hiertegen te beschermen?

1. Zorg voor uw personeel in China

Let op welke maatregelen de Chinese overheid neemt en zorg dat uw personeel zich daaraan houdt. Goed werkgeverschap: buitenlands personeel kunt u uit voorzorg thuishalen. Uw Chinese personeel kunt u bijvoorbeeld helpen door het sturen van mondkapjes, handschoenen, desinfecteermiddelen en andere middelen die besmetting tegengaan. In China zijn deze producten inmiddels schaars.

2. Houd rekening met het sluiten van de bedrijven van uw Chinese leveranciers

Zeker als het virus zich verder verspreidt zullen bedrijven uit voorzorg worden gesloten. Ook kan een onderneming moeten sluiten omdat het personeel thuisblijft om het contact met besmette personen te vermijden. Het is daarom verstandig om alvast te kijken of u andere leveranciers kunt vinden.

3. Kijk of uw contracten een regeling bij overmacht bevatten

Als uw toeleverancier moet sluiten kan deze niet meer aan zijn verplichtingen voldoen. U kunt daardoor schade lijden. Controleer uw contracten om te zien of u deze schade kunt verhalen of dat die voor uw rekening komt. Houd er rekening mee dat uw Chinese handelspartner kan proberen om van deze situatie gebruik te maken om terug te komen op de gemaakte afspraken, ook als het bedrijf nog niet te maken heeft met opgelegde beperkingen.

4. Bereid u voor op striktere importregels

Door de uitbraak van het Coronavirus zijn overheden weer geattendeerd op het belang van strikte regels voor hygiëne en voedselveiligheid. Het is daarom te verwachten dat in de nasleep van deze epidemie er nieuwe, strengere regels komen die zowel de uitvoer naar China als de invoer uit China zullen bemoeilijken.

5. Houd rekening met reisbeperkingen voor Chinees personeel

Chinees personeel heeft last van de toenemende reisbeperkingen. Zelfs als ze mogen reizen zullen zij minder geneigd zijn om de eigen familie te verlaten. Verwacht ook extra controles en beperkingen als u personeel uit China naar Nederland wilt laten komen.

Meer informatie

Grensoverschrijdend ondernemen brengt risico’s met zich mee. Russell Advocaten werkt internationaal met ons netwerk van Primerus worldwide lawyers: meer dan 3000 advocaten in 40 landen. Wij zijn het internationale bedrijfsleven graag van dienst.

Heeft u vragen over zaken doen met China? Wij helpen u graag en kunnen zo nodig een beroep doen op onze Primeruscollega’s in China. Neem contact met ons op:

  Deel op social media

  • Mode en luxury
  • Aansprakelijkheid

  Coronavirus in Nederland: juridische maatregelen die u als ondernemer kunt treffen

  20 maart 2020

  De maatregelen om het coronavirus in te dammen worden steeds strikter. Waar moet u als ondernemer en werkgever rekening mee houden? Met meer dan u denkt! Lees onze bijdrage in de nieuwsbrief voor het MKB.

  lees verder
  • Contracten

  Kunt u als ondernemer een beroep doen op het coronavirus als onvoorziene omstandigheid?

  13 mei 2020

  Kan een ondernemer die als gevolg van het coronavirus zijn contractuele verplichtingen niet of niet op tijd kan nakomen zich beroepen op onvoorziene omstandigheden? De Netherlands Commercial Court (NCC) – de nieuwe, internationale handelsrechtbank in Amsterdam – geeft antwoord op deze vraag.

  lees verder
  • Expats
  • Aansprakelijkheid

  Q&A coronavirus voor ondernemers

  15 september 2020

  Volg onze coronablog. Vandaag onder andere: Ik heb geen werk meer voor mijn werknemers, wat houdt de nieuwe regeling in voor compensatie van hun loon? Kan ik huurverlaging krijgen als van de verhuurder de winkel dicht moet? Welke mogelijkheden voor krediet biedt de overheid?

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  17 juni 2021: Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer”

  17 juni 2021

  Heeft u het webinar gemist? Bekijk dan de opname hiervan! Als uw werknemer zich ziek meldt, roept dit tal van lastige vragen op. Wat zijn uw re-integratieverplichtingen tijdens de ziekteperiode? Wat mag u – met het oog op privacywetgeving – wel en niet noteren over uw zieke werknemer? Tijdens het webinar op 17 juni 2021 gaven wij een praktische toelichting op deze en andere vragen.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ontslag zieke statutair bestuurder

  17 juni 2021

  Een zieke werknemer mag niet worden ontslagen. Een werknemer die weet dat ontslag dreigt, kan echter niet daaraan ontkomen door zich ziek te melden. Maar wanneer weet de werknemer dat dit het geval is? Die vraag stond centraal bij de rechtszaak over het ontslag van de CFO van de Volksbank.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Let op met de werkgeversverklaring!

  14 juni 2021

  Voor het sluiten van een hypotheek of een huurcontract vragen de bank of de verhuurder vaak om een werkgeversverklaring. Zo’n verklaring kan onbedoelde gevolgen hebben voor de werkgever. Waarop moet u letten?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Wettelijk minimumloon per 1 juli 2021

  2 juni 2021

  De hoogte van het wettelijk minimumloon verandert per 1 juli 2021. Wat zijn de nieuwe bedragen?

  lees verder
  • Mode en luxury
  • Procederen, arbitrage en mediation

  De voordelen van arbitrage

  19 mei 2021

  Procederen hoeft niet altijd bij een rechter. Er zijn ook andere manieren om een juridisch conflict op te lossen. Een belangrijk en vaak aantrekkelijk alternatief is arbitrage. Zeker als u internationaal zaken doet. Wat zijn de voordelen van arbitrage?

  lees verder