Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Brexit: de gevolgen voor werkgevers in Nederland

Publicatiedatum 30 januari 2020

De Brexit gaat door. Per 1 februari 2020 stapt het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Wat betekent Brexit voor Nederlandse werkgevers die Brits personeel hebben of na de Brexit willen aannemen?

brexit

Overgangsperiode

Na de Brexit zal er tot 31 december 2020 een overgangsperiode zijn. Deze kan nog worden verlengd. Tijdens deze periode wijzigt er niets in het vrije verkeer van personen. Britse onderdanen en hun familie en EU-burgers hebben alleen een geldig paspoort nodig om in de EU respectievelijk het Verenigd Koninkrijk binnen te komen, te verblijven, te wonen en te werken.

Britten die na de overgangsperiode in een EU-lidstaat willen blijven wonen, moeten zich registreren bij de gemeente waar zij in dat land verblijven. Dat moeten zij doen voordat de overgangsperiode afloopt. In Nederland zullen zij van de IND een uitnodiging krijgen om een verblijfsvergunning aan te vragen om in Nederland te mogen verblijven na afloop van de overgangsperiode.

Ook Britse grensarbeiders die in Nederland wonen, maar in België of Duitsland werken, kunnen zich in Nederland laten registreren voor het einde van de overgangsperiode. Zij behouden dan hun recht om ook na de overgangsperiode in Nederland te wonen en over de grens te werken.

De IND zal controleren of Britten die al een verblijfsdocument hebben voor duurzaam verblijf als EU-burger, recht hebben op de Nederlandse verblijfsvergunning die die EU-vergunning na de overgangsperiode vervangt. De Britse werknemers hoeven hiervoor geen aanvraag in te dienen, maar worden door de IND uitgenodigd om het nieuwe document op te halen.

Na de overgangsperiode

Na de overgangsperiode verliezen Britten die zich niet in een EU-lidstaat hebben geregistreerd hun recht om zich vrij te verplaatsen en te wonen in de EU. Dit geldt ook voor EU-burgers die zich niet voor het einde van de overgangsperiode hebben geregistreerd als inwoner van het Verenigd Koninkrijk.

Na de overgangsperiode zal Groot-Brittannië voor de immigratieregels van de EU gelden als een derde land, net zoals de VS, Australië en Japan. Dit betekent dat kort verblijf binnen het Schengengebied slechts is toegestaan voor 90 van iedere 180 dagen.

Britten die na de overgangsperiode in Nederland willen leven en werken, zullen een verblijfsvergunning moeten aanvragen voor hun verblijfsdoel. Bijvoorbeeld werk, familie of studie. Ook zullen zij moeten voldoen aan de voorwaarden van die specifieke vergunning. Na afloop van de overgangsperiode zult u als werkgever dus een tewerkstellingsvergunning moeten aanvragen als u Brits personeel in dienst wilt nemen of een beroep doen op de regeling voor kennismigranten. Indien u in 2021 Brits personeel wilt inhuren, doet u er dus verstandig aan om het verblijf voor 1 januari 2021 te regelen, zodat de huidige regeling op uw personeel van toepassing is.

Britten en hun familieleden die reeds in Nederland verblijven zullen van de IND een uitnodiging ontvangen om een verblijfsvergunning aan te vragen die past bij hun verblijfsdoel.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Als werkgever hoeft u tijdens de overgangsperiode zelf niets te doen. Het is echter wel verstandig om de vinger aan de pols te houden bij uw werknemers. Deze moeten zich bij de gemeentelijke basisadministratie als inwoner registreren, zodat de IND hun huisadres kent. Dit is nodig om een uitnodiging voor het aanvragen van een verblijfsvergunning te kunnen ontvangen. Bovendien hebben zij een DigiD nodig om digitaal met de Nederlandse overheid te corresponderen. Ook moeten zij een Nederlandse bankrekening hebben om de leges voor de verblijfsvergunning te kunnen betalen.

Na de overgangsperiode dient u te zorgen voor een tewerkstellingsvergunning als u Brits personeel wilt aannemen. Deze vergunning is aan strenge voorwaarden gebonden. Een gunstiger regeling is er voor kennismigranten. Wilt u in 2021 Brits personeel in dienst nemen? Dan is het verstandig om de werkvergunning nog voor het einde van de overgangsperiode te regelen. Dan kunt u nog gebruik maken van het gunstiger overgangsrecht.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de gevolgen van de Brexit voor uw werknemers? Of heeft u andere vragen over het aannemen van buitenlands personeel? Neem dan contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Living and Working in Europe

    Once established in the European Union (EU) as a foreign entrepreneur, does the EU single market, with its free movement of labor, work for you, too? In this newsletter, Russell Advocaten, specialist lawyers in international business immigration, will discuss the permits required by entrepreneurs and their employees to stay and work in the EU.

    Lees meer

    Tijdelijke verhuur van woonruimte wordt weer ingewikkeld

    Waarschijnlijk per 1 juli 2024 zal het beëindigen van tijdelijke verhuur van woonruimte een stuk lastiger worden voor verhuurders. Wel zijn er hierop enkele uitzonderingen. Wat zijn de nieuwe regels voor tijdelijke verhuur van woonruimte?

    Lees meer

    Diplomatenclausule, niet alleen voor diplomaten

    Waarom is het verstandig voor een verhuurder om in een tijdelijke huurovereenkomst een diplomatenclausule op te nemen en wat is de inhoud van deze clausule?

    Lees meer

    Invoer kunst van buiten de EU wordt moeilijker

    Een nieuwe verordening van de EU verplicht iedereen die cultuurgoederen in de EU wil invoeren om over een invoervergunning te beschikken of een importeursverklaring in te dienen. Wanneer is welk document nodig? En wat zijn de gevolgen hiervan voor kunsthandelaren, galeries, veilinghuizen en verzamelaars, zowel binnen als buiten de EU?

    Lees meer

    30%-regeling expats versoberd

    Per 1 januari 2024 wordt de 30%-regeling, de belastingvrijstelling voor expats, verminderd, zowel wat betreft de duur als de hoogte ervan. Hoe ziet de nieuwe regeling eruit? En wat betekent de wijziging voor expats die nu al in Nederland zijn?

    Lees meer

    Moet je als werkgever een ‘workation’ toestaan?

    Moet je werknemers toestaan te werken vanuit een ander land? Deze vraag legde Jolein de Rooij voor de NRC voor aan Jan Dop en Farhana Mahabali van Russell Advocaten.

    Lees meer