Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Proeftijd: Wanneer begint deze termijn te lopen?

Publicatiedatum: 26 februari 2018

Pas op met het laten werkenvan een werknemer voordat de proeftijd begintBij het aangaan van een arbeidsovereenkomst kan een proeftijd worden overeengekomen. Wat zijn de gevolgen wanneer de werknemer al voor het begin van de proeftijd werkzaamheden verricht?
 

De proeftijd

Het doel van de proeftijd is dat de werkgever en werknemer elkaar en het werk beter leren kennen, voordat zij voor de toekomst gebonden zijn. Tijdens de proeftijd mag zowel de werkgever als de werknemer de arbeidsovereenkomst beëindigen. Gedurende deze periode gelden de regels aangaande ontslagbescherming in principe niet. De reden van ontslag dient wel te worden medegedeeld indien hierom wordt verzocht.

Voor een proeftijdbeding gelden de volgende vereisten:

 1. De proeftijd dient schriftelijk te worden overeenkomen.
 2. De proeftijd dient te voldoen aan de wettelijke termijnen.
 3. Voor beide partijen dient de proeftijd even lang te zijn.

De wettelijke termijnen zijn:

 • Bij een arbeidsovereenkomst voor langer dan zes maanden maar korter dan twee jaar: maximaal één maand.
 • Bij arbeidsovereenkomsten met een duur van twee jaar of meer: maximaal twee maanden.
 • Bij arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd: maximaal twee maanden.

In arbeidsovereenkomsten voor minder dan zes maanden mag geen proeftijd worden opgenomen. Het kabinet-Rutte III is van plan de termijnen te verlengen voor de arbeidsovereenkomsten van twee jaar of meer en voor onbepaalde tijd.

Indien niet aan deze voorwaarden is voldaan, is het proeftijdbeding nietig.
 

Werkzaamheden voor startdatum arbeidsovereenkomst

Wat gebeurt er als de werknemer al voor de startdatum van de arbeidsovereenkomst werkzaamheden verricht voor de werkgever? Geldt dan de proeftijd die is overeengekomen in het contract of begint de proeftijd al eerder te lopen?

In een recente uitspraak is bepaald dat de proeftijd begint te lopen zodra de werknemer feitelijk begint met het verrichten van de werkzaamheden waarvoor deze is aangenomen, ook als volgens de arbeidsovereenkomst de proeftijd op een latere datum ingaat. Immers, zodra de werknemer werkt, kan deze al “beproefd” worden.

Werkgevers dienen dus voorzichtig te zijn met het laten verrichten van werkzaamheden voorafgaand aan het dienstverband. Als de proeftijd eerder begint (en dus eerder afloopt) kan het namelijk gebeuren dat u de arbeidsovereenkomst beëindigt op grond van het proeftijdbeding, terwijl de proeftijd reeds verstreken is. De werknemer heeft dan recht op herstel van de arbeidsovereenkomst en doorbetaling van loon.
 

Relevante activiteiten

Wanneer zal de rechter aannemen dat de proeftijd al is gaan lopen voor het begin van de arbeidsovereenkomst? De rechter zal kijken naar de drie elementen van de arbeidsovereenkomst: arbeid, loon en gezag.

 • Arbeid: Van het verrichten van werkzaamheden kan al sprake zijn als de werknemer heeft deelgenomen aan een training of een presentatie heeft bijgewoond, ongeacht de duur daarvan. Bij een korte algemene kennismaking met de organisatie begint de proeftijd echter niet eerder te lopen.
 • Loon: Het betalen van een vergoeding aan de werknemer kan ook een aanwijzing zijn dat de proeftijd is gaan lopen, zeker als deze is gebaseerd op het in de arbeidsovereenkomst overeengekomen loon.
 • Gezag: Er zal al snel sprake zijn van een gezagsverhouding, aangezien een werknemer moeilijk zal kunnen weigeren om te voldoen aan dringende verzoeken van de toekomstige werkgever om eerder te beginnen.
   

Meer informatie

Wilt u graag een proeftijdbeding opnemen in uw arbeidsovereenkomsten of wilt u uw werknemer activiteiten laten verrichten voor het begin van de arbeidsovereenkomst en wilt u weten of de proeftijd eerder begint te lopen? Of wilt u een model-arbeidsovereenkomst laten opstellen? Neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.