Specialisme
Huwelijk en scheiding
Overweegt u een echtscheiding of heeft u een vraag over uw huwelijkssituatie, alimentatie of uw testament?
Bent u op zoek naar een goede advocaat personen- en familierecht in Amsterdam?
Bel ons dan vrijblijvend op 020 301 55 55 of stuur ons een e-mail
Veel gestelde vragen
U kunt op ieder moment na het sluiten van het huwelijk een verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Het is dus niet zo dat u al een bepaalde tijd getrouwd moet zijn.
In Nederland kunt u een echtscheiding aanvragen als uw huwelijk duurzaam is ontwricht. Een duurzame ontwrichting betekent dat verhouding binnen het huwelijk zo moeilijk is geworden dat het niet langer mogelijk is om nog bij elkaar te blijven.
Als u of uw huwelijkspartner zich op het standpunt stelt dat het huwelijk duurzaam is ontwricht, dan zal de rechter dat aannemen. De andere partij kan de echtscheiding dus niet tegenhouden door ‘te bewijzen' dat het huwelijk niet duurzaam ontwricht is.
Een verzoek tot echtscheiding dient door een advocaat te worden ingediend. U kunt dit niet zelf doen. Neem contact met ons op voor juridische bijstand.
Contact
Een echtscheiding moet altijd door de rechtbank worden uitgesproken, maar het is niet altijd nodig om voor de rechter te verschijnen.
Wanneer u nog goed met uw partner door één deur kunt, kunnen wij u beiden van dienst zijn met scheidingsbemiddeling. U en uw partner hoeven dan niet ieder een eigen advocaat in de arm te nemen, maar kunnen onder onze begeleiding gezamenlijk tot overeenstemming komen en de afspraken vastleggen.
Convenant
Wij kunnen samen met u en uw partner – en zonder tussenkomst van een rechter – een echtscheidingsconvenant opstellen, waarin wij de belangen van beide partijen behartigen.
Ouderschapsplan
Indien er minderjarige kinderen in het spel zijn dient er ook een ouderschapsplan opgesteld te worden, waarin de alimentatie, de omgangsregeling en eventuele zorgtaken worden vastgelegd.
Bemiddeling geslaagd
Zodra deze stukken gereed en ondertekend zijn sturen wij ze naar de rechtbank. De rechtbank zal vervolgens de echtscheiding uitspreken conform de afspraken zoals die zijn vastgelegd in het convenant (en ouderschapsplan). Daarna verzoeken wij de gemeente de beslissing van de rechtbank in te schrijven in de registers en is de echtscheiding definitief.
Door de formele bevestiging van de rechter kunnen de afspraken in de toekomst zonder tussenkomst van een rechter worden afgedwongen, mocht er onenigheid ontstaan.
Bemiddeling met voor elke partner een eigen advocaat
Als het niet mogelijk is om in onderling overleg tot afspraken te komen, dan zullen beide partijen een eigen advocaat moeten inschakelen. Ook in dat geval is scheidingsbemiddeling of mediation mogelijk. De bemiddeling zal dan echter begeleid worden door een onafhankelijke mediator. Wij zullen in dat geval uw belangen behartigen en ervoor zorgen dat er alsnog een goed en juridisch houdbaar convenant (en ouderschapsplan) wordt opgesteld.
Indien u nog geen scheidingsbemiddeling heeft geprobeerd op het moment dat u of uw partner een verzoekschrift tot echtscheiding indient, zal de rechter u hierop wijzen en u alsnog verzoeken hiertoe over te gaan.
Zoekt u een mediator of een advocaat die u ondersteunt bij uw scheidingsbemiddeling? Neem dan contact met ons op.
Contact
In een echtscheidingsconvenant wordt de regeling van de scheiding vastgelegd en ook de wijze van omgang tussen de echtgenoten na afronding van de scheiding. Meestal bevat dit de boedelscheiding, het gezag over de kinderen, afspraken over de gemeenschappelijke woning, verdeling van schulden, alimentatie en andere voor de scheiding relevante zaken.
Een echtscheidingsconvenant is niet verplicht, maar het heeft belangrijke voordelen:
• De afspraken staan op papier, wat de kans op onduidelijkheden vermindert.
• De partners hoeven niet in persoon naar de rechtbank te gaan. De rechter zal het convenant goedkeuren indien het aan de regels voldoet en alle materiële aspecten van de scheiding regelt.
• Doordat het aantoont dat de belangrijkste punten zijn besproken, zal de zaak sneller door de rechtbank kunnen worden afgehandeld.
• Het is veel goedkoper dan regeling van de geschilpunten tijdens de rechtbankprocedure zelf.
Een echtscheidingsconvenant kan worden gesloten op ieder tijdstip voorafgaand aan de eindbeschikking van de rechter in de echtscheidingsprocedure.
Wij kunnen u (en uw partner) helpen met het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Als de advocaat van uw partner al een convenant heeft opgesteld, kunnen wij dit beoordelen en uw rechten beschermen door belangrijke bepalingen toe te voegen, te verwijderen of aan te passen. Neem contact met ons op voor juridische bijstand.
Contact
Wanneer u wilt scheiden en een of meer minderjarige kinderen heeft bent u verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Dit geldt ook als u niet gehuwd bent, maar een geregistreerd partnerschap heeft of samenwoont en het gezamenlijk gezag heeft.
Het ouderschapsplan bevat afspraken tussen de partners over:
• de verdeling van zorg- en opvoedingstaken indien beide ouders het gezag hebben (zorgregeling);
• de omgang tussen de kinderen en de niet verzorgende ouder (omgangsregeling);
• de manier waarop de ouders elkaar informatie geven en raadplegen over zaken die de kinderen aangaan; en
• de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen (alimentatie).
Daarnaast is het handig om ook andere zaken te regelen die u belangrijk vindt voor uw kinderen, zoals afspraken over bedtijden, het maken van huiswerk en het contact met oma en opa en andere familieleden. Overleg ook met de kinderen en andere betrokkenen over de inhoud van de afspraken.
Wij helpen u graag met het opstellen of beoordelen van een ouderschapsplan. Wilt u meer weten over wat er geregeld moet en kan worden in een ouderschapsplan? Neem dan contact met ons op.
Contact
Het uitgangspunt in Nederlands recht is sinds 1 januari 2018 de beperkte gemeenschap van goederen. Indien u geen huwelijkse voorwaarden heeft gesloten is dit van toepassing.
Bij een beperkte gemeenschap van goederen valt alleen hetgeen de echtgenoten gedurende het huwelijk opbouwen, in de gemeenschap van goederen. Alles wat de echtgenoten voor het aangaan van het huwelijk hadden en erfenissen en giften, vallen buiten de gemeenschap van goederen. Er zijn dus in feite drie vermogens tijdens het huwelijk; een gemeenschappelijk vermogen en de beide privé vermogens van de echtgenoten. Bij een echtscheiding moet goed worden gekeken naar de verschillende vermogens om tot een goede afwikkeling te komen.
Algehele gemeenschap van goederen
Op huwelijken gesloten voor 1 januari 2018 is de algehele gemeenschap van goederen van toepassing, tenzij huwelijkse voorwaarden zijn overeengekomen. De algehele gemeenschap betekent dat de bezittingen en schulden van u en uw partner, ongeacht op wiens naam zij staan, 50/50 worden verdeeld op het moment dat u gaat scheiden. Hieronder vallen ook bezittingen en schulden die voorafgaand aan het huwelijk zijn verworven of die tijdens het huwelijk zijn verworven door erven of schenking.
Huwelijkse voorwaarden
Bij huwelijkse voorwaarden kan worden afgeweken van de wettelijke gemeenschap van goederen. Huwelijkse voorwaarden zijn afspraken die vóór of tijdens het huwelijk worden opgesteld. In deze huwelijkse voorwaarden kunt u regelen dat u beiden (voor een deel) gescheiden vermogens houdt tijdens het huwelijk.
Er zijn verschillende soorten huwelijkse voorwaarden. De bekendste zijn de koude uitsluiting en de beperkte gemeenschap van goederen. Deze laatste regeling hoeft voor huwelijken gesloten op of na 1 januari 2018 niet meer afzonderlijk te worden vastgelegd.
Koude uitsluiting
Bij de koude uitsluiting wordt op het moment van een echtscheiding in principe helemaal niks verdeeld. Elke partner heeft alleen recht op zijn eigen (opgebouwde) vermogen. Er kan nog wel een alimentatieverplichting bestaan.
Neem contact met ons op bij vragen over boedelverdeling of voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden.
Contact
U hoeft niet altijd alimentatie te betalen. Er zijn meerdere vormen van alimentatie. De belangrijkste zijn partneralimentatie en kinderalimentatie.
Partneralimentatie
Ook na de scheiding moeten de voormalige echtgenoten zorgen voor elkaar en voor de kinderen die zij hebben. Als een van de partners onvoldoende middelen heeft om zichzelf redelijkerwijs te onderhouden kan hij of zij een bijdrage aan de andere ex-partner vragen, de partneralimentatie. Partneralimentatie kan voor de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar worden aangevraagd. Op deze regeling zijn enkele uitzonderingen van toepassing.
Kinderalimentatie
Na de echtscheiding zal ook bekeken moeten worden of er door een van de ouders kinderalimentatie moet worden betaald. Beide ouders zijn namelijk verplicht om hun kinderen (financieel) te ondersteunen.
Kinderalimentatie moet in principe worden betaald totdat het kind de meerderjarige leeftijd (18 jaar) bereikt. Het kan zijn dat het kind na zijn of haar 18e verjaardag niet in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien, omdat het kind nog op school zit. In dat geval blijft de onderhoudsverplichting bestaan. Deze (verlengde) onderhoudsverplichting duurt voort tot 21 jaar.
Hoogte alimentatie
De hoogte van de kinderalimentatie en de partneralimentatie wordt bepaald door de behoeften van de kinderen en de ex-partner enerzijds en de financiële draagkracht van de alimentatieplichtige anderzijds. De behoeften zijn gebaseerd op het netto beschikbare inkomen van de echtgenoten en de levensstandaard tijdens het huwelijk. De draagkracht wordt berekend aan de hand van de huidige en verwachte inkomsten en uitgaven van de alimentatieplichtige.
Wij kunnen de hoogte van de alimentatie voor u berekenen. Neem contact met ons op als u een indicatie wilt van de alimentatie of meer informatie hierover wilt.
Contact
Als u een geregistreerd partnerschap wilt beëindigen hoeft u niet naar de rechter. Op deze regel is wel een belangrijke uitzondering, namelijk als u een of meer minderjarige kinderen heeft. In dat geval moet u een ontbindingsverzoek indienen bij de rechter en een ouderschapsplan opstellen. Hiervoor heeft u een advocaat nodig. De procedure is verder hetzelfde als de echtscheidingsprocedure.
Ook als u niet naar de rechter hoeft voor het beëindigen van uw geregistreerd partnerschap kunnen wij u als advocaat van dienst zijn. U moet namelijk de ontbinding van uw partnerschap vastleggen in een overeenkomst, die wij graag voor u opstellen. In de overeenkomst kunt u vastleggen op welke wijze u de beëindiging van het partnerschap wilt regelen. Daarbij kunt u denken aan zaken als verdeling van de eigendommen en schulden.
De ontbindingsovereenkomst moet binnen drie maanden na de ondertekening ervan worden ingeschreven in het register van de gemeente waar uw partnerschap is ingeschreven.
Heeft u een advocaat nodig voor het ontbinden van uw geregistreerd partnerschap of voor het opstellen van een beëindigingsovereenkomst? Wij zijn u graag van dienst.
Contact
Ons kantoor
Russell Advocaten richt zich op ondernemers, zelfstandige beroepsuitoefenaars, vermogende particulieren en expats. Ons kantoor is gevestigd in Amsterdam en wij zijn o.a. gespecialiseerd in complexe (internationale) echtscheidingen.
Onze diensten
Wij kunnen u helpen bij de verdeling van goederen en vermogen, het berekenen van alimentatie en het opstellen van een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan. Ook adviseren wij over herstructureringen van persoonlijk vermogen voor DGA's en vermogende particulieren waar grote financiële (bedrijfs)belangen op het spel staan.
Wij beschikken over deskundige mediators en scheidingsbemiddelaars, zodat ook scheidingsbemiddeling en scheidingsmediation tot de mogelijkheden behoort. Zo nodig kunnen wij direct fiscalisten en andere professionele adviseurs in het overleg betrekken.
Onze aanpak
Onze familierechtadvocaten kijken samen met u naar uw zaak en bepalen vervolgens de juiste werkwijze. Wij geven u advies, bemiddelen tussen verschillende partijen en ondersteunen u bij een gerechtelijke procedure. Voor procederen in zaken over personen- en familierecht heeft u namelijk altijd een advocaat nodig.
Tarieven
Onze uurtarieven zijn marktconform. Kosten die in het kader van de opdracht aan derden verschuldigd zijn (zoals leges, deurwaarderskosten en griffierechten) worden van tevoren met u besproken.
Daarnaast zijn wij bereid om vaste tarieven voor bepaalde diensten af te spreken. Na een persoonlijk gesprek met u kunnen wij bepalen of uw zaak zich daarvoor leent. Het betreft doorgaans zaken die juridisch relatief eenvoudig te doorgronden zijn, zoals een (nieuwe) berekening van de alimentatie of het opstellen van een convenant of ouderschapsplan wanneer partijen het in grote lijnen al eens zijn.
Geen gefinancierde rechtshulp (Raad voor Rechtsbijstand)
Wij nemen geen zaken aan op basis van de door de staat gefinancierde rechtshulp, de "toevoeging". Of u voor een toevoeging in aanmerking komt kunt u terugvinden op de website van de Raad voor Rechtsbijstand: www.rvr.org.
Contactmogelijkheden
Wij adviseren in het Nederlands, Engels en Duits.
Het is mogelijk om bij ons op kantoor langs te komen voor een intake gesprek, maar u kunt ons ook mailen, bellen of skypen.