Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Priscilla C.X. de Leede
mr. Priscilla C.X. de Leede
advocaat

Priscilla de Leede adviseert nationale en internationale ondernemers en organisaties over geschillen inzake personeel, medezeggenschap en sociale zekerheid. Zij is werkzaam op de sectie arbeidsrecht en ontslagrecht van Russell Advocaten.

 

@: priscilla.deleede@russell.nl
t: 020 - 301 55 55


Wet werken waar je wil

Publicatiedatum: 2 februari 2021

   English version

In deze coronatijd krijgt (vrijwel) iedereen te maken met thuiswerken. Maar kan een werknemer - ook na de coronatijd – thuiswerken afdwingen? Het ‘Wetsvoorstel Werken waar je wil’ verstevigt het recht van de werknemer om zijn werkplek te kiezen.
 

Hoe zit het nu?

Op grond van de Wet Flexibel Werken kan een werknemer zijn werkgever schriftelijk verzoeken om aanpassing van zijn arbeidsduur, werktijd en werkplek. Voorwaarde is dat de werknemer minimaal een half jaar in dienst is bij een werkgever met 10 of meer werknemers. Ten aanzien van het verzoek tot aanpassing van de arbeidsduur en de werktijd geldt dat de werkgever dit alleen kan afwijzen indien zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zich hiertegen verzetten. Dit vereiste geldt niet ten aanzien van het verzoek tot aanpassing van de werkplek.
 

Wat verandert het wetvoorstel?

Volgens het wetsvoorstel wordt in de Wet Flexibel Werken opgenomen dat ook een verzoek van de werknemer tot aanpassing van zijn werkplek door de werkgever alleen nog kan worden afgewezen wanneer er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. Afwijzing van een verzoek tot thuiswerken is dus minder snel mogelijk.
 

Is afwijking van de Wet Flexibel Werken mogelijk?

De Wet Flexibel Werken is niet van toepassing op werkgevers met minder dan 10 werknemers. Afwijking van de wet is mogelijk indien een CAO van toepassing is op de arbeidsovereenkomst. Daarnaast kunnen werkgevers met de ondernemingsraad – of bij gebreke daarvan met de personeelsvertegenwoordiging – schriftelijk overeenkomen dat voor een maximale periode van 5 jaar wordt afgeweken van de wet.
 

Wat is de stand van zaken?

De internetconsultatie met betrekking tot het wetsvoorstel is recent gesloten. Dit betekent dat het nu aan de Ministerraad is om een besluit te nemen over het wetsvoorstel.
 

Aandachtspunt

Ook indien werknemers thuiswerken dient u als werkgever nog steeds te voldoen aan uw zorgplicht en dus te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Dit geldt nu reeds, ongeacht of het wetsvoorstel zal worden aangenomen.
 

Meer informatie

Heeft u vragen over thuiswerken of andere arbeidsrechtelijke vragen? Neem dan gerust contact met ons op!
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.