Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. drs. Reinier W.L. Russell
mr. drs. Reinier W.L. Russell
managing partner

Reinier Russell adviseert nationale en internationale bedrijven in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is breed gespecialiseerd in kwesties rond ondernemingen, personeel, vastgoed en overheid. Hij is sinds 1990 advocaat. Tevens is hij gecertificeerd mediator.
 

@: reinier.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Wat verandert er in 2021 voor ondernemers en werkgevers?

Publicatiedatum: 16 december 2020

   English version

Zoals ieder jaar zijn er per 1 januari de nodige wijzigingen in wet- en regelgeving. In deze blog vindt u de belangrijkste veranderingen voor ondernemers en werkgevers.
 

Wet franchise

Per 1 januari 2021 worden de rechten van franchisenemers beter beschermd. De Wet franchise geldt voor alle contracten die vanaf die datum worden gesloten. Voor bestaande franchiseovereenkomsten geldt voor enkele onderdelen uit de wet een overgangsperiode.
 

Wet homologatie onderhands akkoord in faillissement (WHOA)

Momenteel kan één schuldeiser of aandeelhouder de sanering van een failliet bedrijf tegenhouden, ook al zijn de overige schuldeisers en aandeelhouders wel akkoord daarmee. Per 1 januari 2020 maakt de WHOA het mogelijk dat een meerderheid van schuldeisers dan naar de rechter kan stappen. De rechter kan het akkoord voor de schuldsanering bevestigen, zodat ook de tegenstribbelende schuldeiser daaraan gebonden is.
 

Compensatie transitievergoeding bedrijfsbeëindiging kleine ondernemers

Bij beëindiging van het bedrijf hebben de werknemers recht op transitievergoeding. Met name voor kleine werkgevers met minder dan 25 werknemers kan dit voor problemen zorgen. Vanaf 1 januari 2021 kunnen zij daarom bij het UWV compensatie aanvragen als het bedrijf beëindigd wordt wegens pensionering of overlijden. Het is de bedoeling dat deze regeling ook gaat gelden voor bedrijfsbeëindiging wegens ziekte. De ingangsdatum van die aanvulling is echter nog niet bekend.
 

Minimumloon

Ieder half jaar verandert de hoogte van het wettelijk minimumloon. Het bedrag dat u minimaal aan uw werknemers dient te betalen vindt u hier.
 

Brexit en 403-verklaring

Op dit moment is nog niet duidelijk op welke wijze de Brexit zal plaatsvinden: deal of no deal. Wel duidelijk is dat de overgangsperiode op 1 januari 2021 zal zijn afgelopen. Een aantal regelingen zal ook bij een deal niet worden meegenomen. Zo zal de Nederlandse dochteronderneming van een Britse moedermaatschappij in veel gevallen geen gebruik meer kunnen maken van de 403-verklaring. Wilt u toch deze regeling blijven toepassen dan helpen wij u graag met het zoeken naar een oplossing.
 

Meer informatie

Heeft u vragen over de komende wijzigingen of zoekt u juridische ondersteuning en advies bij een geschil? Neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.