Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Personeel: Opdrachtgever aansprakelijk voor loon van ingeleende arbeidskracht

Publicatiedatum 27 augustus 2015
Sinds 1 juli 2015 kan een opdrachtgever aansprakelijk worden gehouden voor het loon van de door hem ingeleende arbeidskracht wanneer het uitzendbureau de werknemer niet of te weinig loon uitbetaalt. Wanneer bent u als opdrachtgever aansprakelijk en hoe kunt u deze aansprakelijkheid vermijden?

detachering

Ketenaansprakelijkheid

De Wet Aanpak Schijnconstructies introduceert een zogenaamde ketenaansprakelijkheid voor de betaling van het loon van de werknemer. Dit houdt in dat wanneer een werknemer in dienst van een werkgever werkzaamheden verricht ter uitvoering van een overeenkomst van opdracht of aanneming van werk, zowel de daadwerkelijke werkgever (bijvoorbeeld een uitzendbureau) als de opdrachtgever/inlener hoofdelijk aansprakelijk zijn voor het aan de werknemer verschuldigde loon. Ontvangt de werknemer geen of te weinig salaris van de werkgever, dan kan de werknemer het niet betaalde loon opeisen bij de opdrachtgever. Is er sprake van een keten van opdrachtgevers, dan kunnen ook de volgende opdrachtgevers in de keten aansprakelijk worden gehouden voor de voldoening van het loon.

Geen aansprakelijkheid wanneer opdrachtgever geen verwijt treft

De opdrachtgever is niet aansprakelijk wanneer hem niet kan worden verweten dat de werknemer te weinig of geen loon heeft ontvangen. De opdrachtgever kan verwijtbaarheid voorkomen door zowel bij het verlenen van de opdracht als bij het constateren van duidelijke misstanden van onderbetaling voldoende inzet te tonen om onderbetaling van de werknemer te voorkomen en op te lossen. Bij het inlenen van arbeidskrachten is het dan ook van belang om goed te controleren met welk uitzendbureau u zaken doet én om duidelijke afspraken op papier te zetten.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het inhuren van flexibel personeel en de daaraan verbonden risico’s? Of heeft u andere vragen over het aannemen en het ontslag van personeel? Dan kunt u contact opnemen met ons:

  Deel op social media

  • Arbeidsrecht en ontslag

  Three important topics to include in your employment contract under Dutch, US and UK law

  15 juli 2021

  In the last issue of Stare Decisis, Priscilla de Leede of Russell Advocaten, Mary Edenfield of Mateer Harbert and Ed Belam of Marriott Harrison discuss the most important topics to include in your employment contracts regarding the termination of the contract. There are some important differences to take into account!

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  17 juni 2021: Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer”

  17 juni 2021

  Heeft u het webinar gemist? Bekijk dan de opname hiervan! Als uw werknemer zich ziek meldt, roept dit tal van lastige vragen op. Wat zijn uw re-integratieverplichtingen tijdens de ziekteperiode? Wat mag u – met het oog op privacywetgeving – wel en niet noteren over uw zieke werknemer? Tijdens het webinar op 17 juni 2021 gaven wij een praktische toelichting op deze en andere vragen.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ontslag zieke statutair bestuurder

  17 juni 2021

  Een zieke werknemer mag niet worden ontslagen. Een werknemer die weet dat ontslag dreigt, kan echter niet daaraan ontkomen door zich ziek te melden. Maar wanneer weet de werknemer dat dit het geval is? Die vraag stond centraal bij de rechtszaak over het ontslag van de CFO van de Volksbank.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Let op met de werkgeversverklaring!

  14 juni 2021

  Voor het sluiten van een hypotheek of een huurcontract vragen de bank of de verhuurder vaak om een werkgeversverklaring. Zo’n verklaring kan onbedoelde gevolgen hebben voor de werkgever. Waarop moet u letten?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Wettelijk minimumloon per 1 juli 2021

  2 juni 2021

  De hoogte van het wettelijk minimumloon verandert per 1 juli 2021. Wat zijn de nieuwe bedragen?

  lees verder
  • Expats
  • Arbeidsrecht en ontslag

  The Netherlands: Gateway to Europe

  3 mei 2021

  The Netherlands likes to present itself as “the gateway to Europe.” And not without reason: excellent travel connections (Schiphol Amsterdam Airport and Rotterdam Seaport) and a highly educated population speaking several languages.

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ontslag en vervaltermijnen

  8 april 2021

  Vervaltermijnen in het arbeidsrecht zijn strikt. Wie te laat is, kan niets meer doen tegen zijn ontslag en verspeelt het recht op vergoeding. Wat zijn de termijnen waar u op moet letten?

  lees verder