Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Personeel: Afschaffing van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR)

Publicatiedatum: 24 maart 2016

Per 1 mei 2016 verdwijnt de VAR voor zzp’ers. Hier komen de zogenaamde modelovereenkomsten van de Belastingdienst voor in de plaats. Hoe voorkomt u als opdrachtgever dat u wordt beschouwd als werkgever en achteraf wordt geconfronteerd met  loonheffingen en ontslagbescherming?

Download nieuwsflits (PDF)


Opdrachtgever en opdrachtnemer verantwoordelijk voor juiste fiscale kwalificatie arbeidsrelatie

Door de invoering van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties worden de opdrachtgever en opdrachtnemer gezamenlijk verantwoordelijk voor de juiste fiscale kwalificatie van hun werkrelatie. Blijkt achteraf dat er ten onrechte geen loonheffingen zijn afgedragen, dan kan de Belastingdienst ook aan de opdrachtgever een naheffing opleggen. Het bestaan van een arbeidsovereenkomst heeft nog andere gevolgen, zoals een loondoorbetalingsplicht bij ziekte en ontslagbescherming voor de werknemer. 


Modelovereenkomsten van de Belastingdienst

De Belastingdienst heeft modelovereenkomsten opgesteld die de opdrachtgever vooraf de zekerheid bieden dat geen loonheffing hoeft te worden betaald. Het is wel van belang dat de feitelijke uitvoering van de werkzaamheden overeenkomt met de afspraken in de modelovereenkomst.

Het is ook mogelijk om een zelf opgestelde overeenkomst van opdracht voor te leggen aan de Belastingdienst. De Belastingdienst zal deze overeenkomst beoordelen en vervolgens uitsluitsel geven over of de opdrachtgever loonheffingen moet inhouden en betalen.

Het is niet verplicht om een modelovereenkomst of een door de Belastingdienst beoordeelde overeenkomst te gebruiken. U loopt dan wel meer risico dat u alsnog loonheffingen moet betalen.


Implementatietermijn

Opdrachtgevers en opdrachtnemers krijgen tot 1 mei 2017 de tijd om indien nodig hun werkwijze en overeenkomsten aan te passen. De Belastingdienst zal in deze periode terughoudend handhaven.


Actie
  • Controleer uw overeenkomsten van opdracht met zzp’ers.
  • Vervang deze waar nodig door een modelovereenkomst van de Belastingdienst, zodat u naheffing van loonheffingen voorkomt.
  • Laat controleren wat de arbeidsrechtelijke gevolgen zijn van de afkeuring door de Belastingdienst van een overeenkomst van opdracht met een zzp’er.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de consequenties van de afschaffing van de VAR? Of heeft u andere vragen over het inschakelen van zzp’ers? Dan kunt u contact opnemen met mr. Gelske Speerstra (gelske.speerstra@russell.nl).

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.