Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. drs. Reinier W.L. Russell
mr. drs. Reinier W.L. Russell
managing partner

Reinier Russell adviseert nationale en internationale bedrijven in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is breed gespecialiseerd in kwesties rond ondernemingen, personeel, vastgoed en overheid. Hij is sinds 1990 advocaat. Tevens is hij gecertificeerd mediator.
 

@: reinier.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Nieuws voor de dga: Vergeet uw partner niet bij het einde van het pensioen in eigen beheer!

Publicatiedatum: 8 december 2016

Nieuws voor de dga: Vergeet uw partner niet bij het einde van het pensioen in eigen beheer! | Russell Advocaten AmsterdamHet zal voor directeur-grootaandeelhouders (dga’s) niet meer mogelijk zijn om pensioen in eigen beheer (PEB) op te bouwen. Vóór 1 januari 2020 moeten de dga’s voor het reeds opgebouwde PEB een keuze maken uit drie mogelijkheden: afkopen, omzetten of bevriezen. Welke rol speelt de (ex-)partner van de dga in deze keuze?
 

Toestemming (ex-)partner

Bij een scheiding wordt het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen in eigen beheer met de ex-partner verdeeld, tenzij dit bij huwelijkse voorwaarden is uitgesloten. Kiest u voor een afkoop of omzetting? Dan heeft u daarvoor toestemming nodig van uw partner. Dit geldt ook als u jaren geleden bent gescheiden. Uw keuze kan namelijk ook gevolgen hebben voor de pensioenrechten van uw ex-partner.

U dient uw keuze en de toestemming van uw (ex-)partner kenbaar te maken bij de Belastingdienst. Stemt uw (ex-)partner niet in, dan wordt het PEB bevroren.
 

Compensatie

De afschaffing van het PEB kan niet alleen nadelig zijn voor de in het verleden verkregen pensioenaanspraken van de partner, maar ook voor diens oudedagsvoorziening in de toekomst. De dga kan er namelijk zelf voor kiezen om nieuw extern pensioen op te bouwen. Als hij daar niet voor kiest (wat dus toegestaan is), wordt er ook geen pensioen opgebouwd voor de partner. Deze kan daarom bedingen dat een regeling wordt getroffen die dergelijke nadelige toekomstige omstandigheden uitsluit en kan voor de verlaging van diens pensioenaanspraken compensatie eisen. De afspraken die worden gemaakt hierover dienen goed te worden vastgelegd, bijvoorbeeld in aanvullende huwelijkse voorwaarden.
 

Actie

  • maak een keuze voor het afkopen, omzetten of bevroren handhaven van het reeds opgebouwde PEB;
  • zorg voor de uitdrukkelijke toestemming voor uw keuze van uw (ex-)partner;
  • maak afspraken over de compensatie van het nadeel dat uw partner ondervindt en stel een regeling vast voor de toekomst; en
  • leg dit schriftelijk vast.
     

Meer informatie

Wilt u weten welke van de drie keuzemogelijkheden voor de beëindiging van het PEB de beste is voor u? En aan welke eisen de instemming van uw (ex-)partner moet voldoen? Wij adviseren u graag over deze en andere pensioenkwesties en kunnen u van dienst zijn bij het maken en vastleggen van de afspraken tussen u en uw partner of bij het opstellen van aanvullende huwelijkse voorwaarden.
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht
okt
Brochures | Lees meer
sep
Brochures | Lees meer

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.