Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. drs. Reinier W.L. Russell
mr. drs. Reinier W.L. Russell
managing partner

Reinier Russell adviseert nationale en internationale bedrijven in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is breed gespecialiseerd in kwesties rond ondernemingen, personeel, vastgoed en overheid. Hij is sinds 1990 advocaat. Tevens is hij gecertificeerd mediator.
 

@: reinier.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Nieuwe regels, nieuwe kansen per januari 2017

Publicatiedatum: 13 december 2016

Nieuwe regels, nieuwe kansen per januari 2017 | Russell Advocaten AmsterdamPer januari 2017 gaat er veel veranderen. In deze nieuwsbrief zet Russell Advocaten de belangrijkste wijzigingen voor u op een rij.
 

Onderneming

Beslag leggen op bankrekening binnen de EU
Door de verordening Europees bankbeslag kunt u vanaf 18 januari 2017 terecht bij de Nederlandse rechter voor toestemming om conservatoir beslag te leggen op een bankrekening binnen de EU. Beslag leggen op een buitenlandse bankrekening zal hierdoor een stuk makkelijker gaan. Let wel: het Europees bankbeslag blokkeert alleen het bedrag op de rekening dat gespecificeerd wordt in de rekening.
 

Personeel

Aanpak schijnconstructies
Het komt voor dat werkgevers de regels voor het minimumloon en cao-loon omzeilen door het opzetten van zogenaamde schijnconstructies. De wet die deze constructies moet voorkomen – de Wet aanpak schijnconstructies - is deels op 1 januari 2015 en deels op 1 januari 2016 in werking getreden:

Per 1 januari 2017 zal de laatste wijziging in werking treden. Werkgevers mogen dan geen bedragen meer mogen inhouden en verrekenen op het wettelijk minimumloon, bijvoorbeeld voor huisvesting en voeding (met uitzondering van de verplichte inhoudingen, zoals loonheffingen).

WGA-risico
Per 1 januari 2017 wordt het WGA-risico voor vaste werknemers en het WGA-risico voor tijdelijke werknemers samengevoegd. Het wordt voor werkgevers mogelijk om voor het totale WGA-risico eigenrisicodrager te zijn.

Verhoging wettelijk minimumloon (ook voor dga’s van start-ups!)
Het wettelijk brutominimumloon voor werknemers van 23 jaar en ouder met een fulltime dienstverband wordt € 1.551,60 per maand. In 2016 was dit nog € 1.537,20 per maand. Voor jongere werknemers gelden lagere bedragen.

Ook de DGA van een start-up mag vanaf januari 2017 de eerste drie jaren het wettelijk minimumloon gaan verdienen, zodat er meer geld in de start-up kan blijven. Nu geldt nog dat het brutoloon van de DGA minimaal € 44.000 per jaar bedraagt.

Verhoging AOW-leeftijd
De AOW-leeftijd wordt verhoogd naar 65 jaar en 9 maanden.

Pensioenopbouw directeur grootaandeelhouders (dga’s)
De afschaffing van het opbouwen van pensioen in eigen beheer door dga's is uitgesteld.
 

Huwelijk en scheiding

Verhoging alimentatie
Bestaande, vastgestelde en gewijzigde alimentaties worden door de indexering van de alimentatie per 1 januari met 1,2% verhoogd, tenzij partijen anders zijn overeengekomen.
 

Vastgoed

Stijgende kosten voor verhuurders
Verhuurders van meer dan 10 woningen in de gereguleerde sector krijgen te maken met stijgende kosten. De verhuurdersheffing zal in januari 2017 stijgen van 0,491% naar 0,536% van de waarde van de huurwoningen in 2017.
 

Meer informatie

Wilt u meer weten over wat Russell Advocaten als juridisch adviseur voor u kan betekenen of heeft u vragen over de nieuwe wetgeving en de gevolgen hiervan voor u? Neem dan contact op met Russell Advocaten:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.