Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Loon doorbetalen en ontslag op staande voet: waar moet u op letten?

Publicatiedatum: 10 januari 2019

Een werknemer die op staande voet is ontslagen vecht met succes het ontslag aan. Wat zijn uw opties als werkgever en waar moet u verder rekening mee houden?

Bij een ontslag kan de werknemer naar de rechter stappen en vervolgens in hoger beroep en zelfs in cassatie gaan. Die rechters kunnen verschillende oordelen geven. Zo schreven wij eerder al over de situatie waarin de kantonrechter de arbeidsovereenkomst ontbond, terwijl het hof deze herstelde. In deze blog komt de omgekeerde situatie aan bod: een ontslag op staande voet wordt eerst vernietigd en daarna door het hof goedgekeurd. Achteraf is de werknemer dus terecht op staande voet ontslagen. Moet de werkgever dan toch het loon doorbetalen in de periode tussen de eerste uitspraak van de rechter en de tweede van het hof?
 

Werkgever betaalt geen loon en krijgt in hoger beroep gelijk

Een recente uitspraak heeft hier meer duidelijkheid over gegeven. Een werknemer van een drukkerij had drie exemplaren van kinderboeken meegenomen, zonder daar vooraf toestemming voor te vragen, zoals wel verplicht was. Daarom werd hij op staande voet ontslagen. Hij vocht het ontslag aan bij de kantonrechter en kreeg gelijk. De werkgever moest de werknemer weer tot werk toelaten. De werkgever ging vervolgens in hoger beroep en liet de werknemer niet toe tot zijn werk en betaalde ook geen loon. Door het Hof werd de werkgever in het gelijk gesteld waarna de arbeidsovereenkomst (alsnog) ontbonden werd.

De werkgever hoefde van het Hof geen loon te betalen aan de werknemer voor de periode tussen de uitspraak van de kantonrechter en die van het hof. Hij had immers een goede reden om de werknemer met onmiddellijke ingang de toegang tot het werk te ontzeggen. De Hoge Raad was het hier mee eens.

In deze situatie heeft de werkgever in hoger beroep gelijk gekregen. Dat zal echter niet altijd gebeuren. Wat gebeurt er als de werkgever de werknemer niet toelaat tot het werk, geen loon betaalt en vervolgens ook in hoger beroep geen gelijk krijgt?
 

Werkgever betaalt geen loon en krijgt in hoger beroep ongelijk

Als in hoger beroep wordt vastgesteld dat het ontslag niet rechtsgeldig was, dan betekent dit, dat de werknemer altijd in dienst is gebleven en dus recht op loon heeft. De werknemer moet wel hebben verklaard beschikbaar/bereid te zijn om de werkzaamheden te verrichten. Als dat is gebeurd, dan behoudt de werknemer het recht op loon, ook al werkt deze niet. Dat de overeengekomen arbeid niet is verricht, is een keuze van de werkgever geweest en komt dus voor diens rekening.

Aangezien rechtszaken soms wel jaren kunnen duren, kunnen deze bedragen flink oplopen. De werkgever doet er daarom goed aan er rekening mee te houden dat de werknemer ook in hoger beroep gelijk kan krijgen, en dat hij hem het achterstallige loon alsnog moet betalen. Bovendien kan de loonvordering dan worden verhoogd met de wettelijke rente en de wettelijke verhoging wegens te laat betalen, die kan oplopen tot 50%. Ook kan de werkgever verplicht worden om de werknemer weer in dienst te nemen, ook al is er inmiddels iemand anders voor die functie aangenomen. De werkgever moet dus een goede en realistische inschatting maken over de kans van slagen om door een hoger beroep alsnog de arbeidsovereenkomst te kunnen beëindigen.
 

Loondoorbetaling bij schorsing

Voor de loondoorbetaling bij schorsing of op non-actiefstelling gelden andere regels dan bij ontslag. Het loon komt in deze situaties voor rekening van de werkgever, ook al heeft de werknemer aanleiding gegeven tot die maatregel. Dit betekent dat de werknemer het recht op loon behoudt en de werkgever dit moet betalen, ook al verricht de werknemer geen tegenprestatie hiervoor.
 

Ons advies

  • Schakel een advocaat in zodat u een realistische inschatting over de kans van slagen in hoger beroep kunt maken.
  • Wees voorbereid op de financiële en andere gevolgen van een ontslag dat later wordt vernietigd. Reserveer hier bijvoorbeeld geld voor en wees voorzichtig bij het vervullen van de ontstane vacature.
     

Meer informatie

Ons team van arbeidsrechtspecialisten helpt u graag bij het inventariseren van de mogelijkheden en het beperken van de risico’s bij ontslag. Wilt u meer hierover weten of heeft u andere vragen over personeel en arbeidsrecht? Neem contact ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht
jul
In de media | Lees meer

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.