Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55U kunt pas een juridische vordering tegen een wederpartij indienen als deze in verzuim is. Daarvoor is nodig dat u haar eerst in gebreke stelt. U moet haar schriftelijk aanmanen om te betalen of de overeenkomst uit te voeren. Indien echter al duidelijk is dat de wederpartij niet kan nakomen óf uit haar houding blijkt dat een aanmaning nutteloos zou zijn, is een schriftelijke mededeling voldoende voor de ingebrekestelling. U kunt dan de vordering indienen zonder schriftelijke aanmaning.
Indien uw wederpartij haar verplichtingen niet nakomt, kunt u verschillende vorderingen instellen. Zo kunt u de overeenkomst ontbinden of nakoming en/of schadevergoeding vorderen. Voor u een van deze vorderingen instelt, moet de wederpartij wel officieel in verzuim zijn. Wanneer is dat het geval?
In principe kan de wederpartij pas in verzuim zijn als zij eerst in gebreke is gesteld. Dit houdt in dat u aan de wederpartij meldt dat zij haar verplichtingen niet is nagekomen en nog een kans krijgt om deze na te komen binnen een redelijke termijn. In beginsel dient u dit door middel van een schriftelijke aanmaning te doen. Indien de wederpartij na een ingebrekestelling haar verplichtingen nog steeds niet nakomt, treedt verzuim in.
Indien echter is gebleken dat de wederpartij niet kan nakomen óf uit haar houding blijkt dat een aanmaning nutteloos zal zijn, kan de ingebrekestelling ook door middel van een schriftelijke mededeling plaatsvinden. Uit deze mededeling hoeft slechts te blijken dat u de wederpartij aansprakelijk stelt voor het uitblijven van de nakoming. Deze mededeling hoeft dus niet de vorm te hebben van een schriftelijke aanmaning en u hoeft evenmin een redelijke termijn voor nakoming te stellen. Het verzuim treedt in na het doen van de mededeling.
Een ingebrekestelling is niet altijd vereist voor de intreding van verzuim. Onder de volgende omstandigheden is een ingebrekestelling niet vereist:
In beginsel is een ingebrekestelling vereist voor de intreding van verzuim. Onder de hiervoor genoemde omstandigheden kan verzuim echter intreden zonder ingebrekestelling. Indien u twijfelt of één van deze omstandigheden zich voordoet in uw situatie, verdient het de voorkeur om uw wederpartij alsnog schriftelijk in gebreke te stellen.
Wilt u meer weten over de ingebrekestelling? Of heeft u andere vragen met betrekking tot de nakoming van overeenkomsten? Neem dan contact met ons op:
Heeft u incassokosten gemaakt om een vordering op een consument betaald te krijgen? Welke kosten dient de wanbetaler aan u te vergoeden? Wat moet u hiervoor doen?
Deze 5 stappen kunt u ondernemen als uw klant niet betaalt!
Als een contract is beëindigd, kunnen er nog steeds verplichtingen zijn die u wilt dat je contractpartner nakomt, zoals garanties of vertrouwelijkheid. U kunt dit regelen door middel van “survival clauses”, bepalingen die het einde van het contract overleven. Waar moet u op letten bij het opnemen van dergelijke clausules?
De franchiseovereenkomst en de distributieovereenkomst lijken veel op elkaar, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Welke gevolgen heeft het als u een franchiseovereenkomst sluit, terwijl dit eigenlijk een distributieovereenkomst is of omgekeerd? Hoe kunt u dit misverstand voorkomen?
De aandeelhoudersovereenkomst is de belangrijkste overeenkomst die tussen aandeelhouders en de vennootschap wordt gesloten. Welke zaken dient u in deze overeenkomst te regelen?
Het gebruik van algemene voorwaarden is niet meer weg te denken. Contractspartijen verwijzen met kleine lettertjes naar hun eigen algemene voorwaarden met daarin veelal gunstige bedingen ten behoeve van zichzelf. Maar wat is de kracht van algemene voorwaarden? En waar moet op worden gelet bij het gebruik daarvan?