Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. drs. Reinier W.L. Russell
mr. drs. Reinier W.L. Russell
managing partner

Reinier Russell adviseert nationale en internationale bedrijven in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is breed gespecialiseerd in kwesties rond ondernemingen, personeel, vastgoed en overheid. Hij is sinds 1990 advocaat. Tevens is hij gecertificeerd mediator.
 

@: reinier.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Huwelijk en scheiding: Einde gemeenschap van goederen

Publicatiedatum: 29 maart 2017

Beperkte gemeenschap van goederen wordt de normDinsdag 28 maart 2017 is door de Eerste Kamer een wetsvoorstel aangenomen dat ervoor zorgt dat trouwen in beperkte gemeenschap van goederen de nieuwe standaard wordt. Het wetsvoorstel werd in 2016 al aangenomen door de Tweede Kamer. Wat verandert er precies?
 

Gemeenschap van goederen

Op dit moment trouwt u in Nederland automatisch in gemeenschap van goederen indien u geen huwelijkse voorwaarden heeft gesloten.

Dat betekent dat de bezittingen en schulden van u en uw partner, ongeacht op wiens naam zij staan, 50/50 worden verdeeld op het moment dat u gaat scheiden. Hieronder vallen ook bezittingen en schulden die voorafgaand aan het huwelijk zijn verworven of die tijdens het huwelijk zijn verworven door erven of schenking.
 

Beperkte gemeenschap van goederen

Binnenkort zal trouwen in beperkte gemeenschap van goederen de algehele gemeenschap van goederen vervangen. Bij trouwen in beperkte gemeenschap van goederen valt alleen hetgeen partners gezamenlijk hebben opgebouwd tijdens het huwelijk in de huwelijkse gemeenschap.

Het voorhuwelijkse vermogen behoort niet tot het gemeenschappelijke huwelijkse vermogen, maar blijft privévermogen. Ook erfenissen en schenkingen die de partners tijdens het huwelijk krijgen vallen buiten de gemeenschappelijke boedel.
 

Inwerkingtreding

De nieuwe wet treedt in werking op 1 januari 2018. De wetswijziging heeft geen gevolgen voor reeds gesloten huwelijken.
 

Meer informatie

Wilt u meer weten over het wetsvoorstel of over trouwen onder huwelijkse voorwaarden? Neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.