Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. drs. Reinier W.L. Russell
mr. drs. Reinier W.L. Russell
managing partner

Reinier Russell adviseert nationale en internationale bedrijven in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is breed gespecialiseerd in kwesties rond ondernemingen, personeel, vastgoed en overheid. Hij is sinds 1990 advocaat. Tevens is hij gecertificeerd mediator.
 

@: reinier.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


DGA en echtscheiding: Wat gebeurt er met de onderneming?

Publicatiedatum: 20 april 2017

Bij een echtscheiding komt veel kijken. Er moet van alles worden geregeld op financieel gebied, afspraken worden gemaakt over de woning en een regeling worden getroffen voor de zorg over de kinderen. Wanneer één van de gehuwden directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een onderneming is, maakt dit de zaken nóg  ingewikkelder. Wat komt er allemaal kijken bij een scheiding waarbij een ondernemer is betrokken? Wat gebeurt er met de onderneming? En waarvan is dit afhankelijk?
 

Wat gebeurt er met de onderneming?

Of uw (ex-)partner aanspraak kan maken op een deel van het vermogen van de onderneming, is afhankelijk van of de onderneming in de huwelijksgemeenschap valt. Of dit het geval is, hangt af van de wijze waarop u bent getrouwd.

Gemeenschap van goederen
Wanneer u bent getrouwd zonder dat u huwelijkse voorwaarden bent overeengekomen, bent u automatisch getrouwd in algehele gemeenschap van goederen (let op: dit verandert per 1 januari 2018). Alles wat u en uw partner vóór het huwelijk bezaten en alles wat jullie verworven hebben tijdens het huwelijk is van u samen, ook eventuele schulden.

Indien u gaat scheiden dient het gezamenlijk vermogen in twee gelijke delen verdeeld te worden. Ook uw aandelen in de onderneming vallen in de huwelijksgemeenschap en moeten dus worden verdeeld.

Om de continuïteit van de onderneming te bewaken, spreken partijen vaak af dat de aandelen worden toebedeeld aan de DGA en dat diens echtgenoot een vergoeding voor de helft van de aandelen ontvangt. De waardering van de aandelen vormt echter vaak een discussiepunt. Ook het vrijmaken van voldoende liquide middelen voor de vergoeding van de helft van de aandelen kan tot problemen leiden. Wij helpen u daar graag bij.

Huwelijkse voorwaarden
Wanneer u niet getrouwd bent in gemeenschap van goederen, maar huwelijkse voorwaarden bent overeengekomen, is of de onderneming in de huwelijksgemeenschap valt afhankelijk van wat er precies in de huwelijkse voorwaarden is afgesproken.

Is er bijvoorbeeld buiten elke gemeenschap van goederen getrouwd (koude uitsluiting)? Dan hoeft er in principe niks te worden verdeeld. De aandelen in de onderneming komen in beginsel toe aan de partner op wiens naam deze staan.

Is er in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd? Dan valt alleen wat tijdens het huwelijk is opgebouwd in de huwelijksgemeenschap. Als de ondernemende echtgenoot de aandelen in de onderneming al voor het huwelijk bezat, dan hoeven deze dus niet verdeeld te worden.

Verder kan in de huwelijkse voorwaarden een verrekenbeding zijn opgenomen, zoals een periodiek of finaal verrekenbeding.

Een finaal verrekenbeding wil zeggen dat echtgenoten met elkaar afspreken dat zij aan het einde van het huwelijk met elkaar afrekenen alsof zij in gemeenschap van goederen zijn gehuwd. De waarde van de onderneming dient in dat geval bij echtscheiding te worden verdeeld.

Bij een periodiek verrekenbeding dienen de overgespaarde inkomsten aan het einde van het jaar tussen de echtgenoten te worden verdeeld. Hieronder vallen ook de inkomsten uit het bedrijf. Is er tussentijds niet verrekend, dan kan de echtgenoot van de ondernemer aanspraak maken op een deel van de waarde van de aandelen van het bedrijf. Is de onderneming na het huwelijk gestart, dan kan dat zomaar de helft zijn, bestond de onderneming al, dan gaat het om het deel van het vermogen van de onderneming dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Dit kan voorkomen worden door inkomsten uit onderneming uit te sluiten van verrekening.
 

Meer informatie

Gaat u scheiden en vraagt u zich af welke gevolgen dit heeft voor u en uw onderneming? Wij adviseren u graag over zowel de familierechtelijke als ondernemingsrechtelijke kant van uw scheiding. Neem contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.