Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Beveiligers Schiphol houden stakingsrecht

Publicatiedatum: 20 september 2018

Russell Advocaten steunt De Unie in conflict met ProcheckRussell Advocaten heeft vakbond De Unie bijgestaan in een kort geding over het stakingsrecht van beveiligers op luchthaven Schiphol.
 

Mislukte onderhandelingen

Het bedrijf Procheck verzorgt op luchthaven Schiphol de intensieve controles van reizigers naar Israël en de Verenigde Staten, de meest gevoelige bestemmingen voor terroristen. Schiphol heeft het contract met Procheck beëindigd omdat de beveiligers vervangen zullen worden door scanapparatuur. Hierdoor moet Procheck een sociaal plan maken voor 170 werknemers voor wie geen werk meer is.

Omdat de vakbonden De Unie, CNV en FNV geen overeenstemming over het sociaal plan hebben bereikt met de directie van Procheck, dreigden werkonderbrekingen en mogelijk ook een staking. Dit  wilde Procheck voorkomen en daarom startte het een kort geding, waarin mr. Jan Dop van Russell Advocaten optrad als advocaat namens De Unie.
 

Geen verbod op acties

Procheck vorderde een volledig verbod op acties door de beveiligers, omdat dit de nationale veiligheid in gevaar zou brengen. Ook wilde het bedrijf een dwangsom van EUR 50.000 voor iedere keer dat de vakbonden een staking, werkonderbreking of andere actie zouden organiseren of steunen. De rechter wees deze vorderingen af en de werknemers van Procheck kunnen nu nog steeds door middel van acties hun eisen voor een goed sociaal plan kracht bijzetten.

Vanwege de spoedeisendheid heeft de rechter haar overwegingen nog niet op papier gezet, deze volgen binnen twee weken na vonnis.
 

Update 25 september

Uit de overwegingen van de rechter blijkt dat zij van oordeel is dat het verzoek van Procheck in strijd is met het recht op het voeren van collectieve acties. Van gevaar voor de nationale veiligheid is niet gebleken, ook al omdat de vakbonden de acties zeer zorgvuldig voorbereid hadden in overleg met de werkgever en voorzieningen hadden getroffen voor eventuele calamiteiten.

Inmiddels zijn onder druk van de dreigende acties Procheck en de vakbonden alsnog tot overeenstemming gekomen over een sociaal plan.
 

Meer informatie

Heeft u vragen over collectieve acties van werknemers en medezeggenschap? Neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.