Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Ynze Kliphuis
mr. Ynze Kliphuis
advocaat

Ynze Kliphuis staat winkelketens, makelaars, bedrijven en particulieren bij in kwesties over vastgoed en (ver)huur en in geschillen met overheden over bestemmingsplannen, bouwprojecten en vergunningen. Ynze werkt sinds 2007 bij Russell.
 

@: ynze.kliphuis@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Nieuwe regels voor de Amsterdamse woningmarkt

Publicatiedatum: 6 januari 2020

Strengere richtlijnen voor toeristische verhuur en kamerverhuur in Huisvestingsverordening van Amsterdam  English version

Vanaf 1 januari 2020 geldt in Amsterdam een nieuwe Huisvestingsverordening. Daarin staan de regels die gelden voor gebruik, bewoning en verhuur van de Amsterdamse woningen. In dit blog zetten wij voor u een aantal belangrijke nieuwe regels op een rij. Voor huurders blijft hiernaast gelden dat zij niet mogen verhuren zonder toestemming van de eigenaar. Eigenaren van appartementen mogen meestal niet verhuren zonder toestemming van de VvE en de hypotheekverstrekker.
 

Vakantieverhuur

Amsterdam blijft een toeristische trekpleister, waar toeristen graag een aantal dagen verblijven. Door de beperkte beschikbaarheid van hotelkamers (en de hoge woningprijzen) worden veel Amsterdamse woningen voor korte periodes verhuurd aan toeristen, al dan niet via platforms als Airbnb. Volgens de gemeentelijke regels is dat toegestaan, mits:

  • maximaal 30 dagen per jaar;
  • aan maximaal 4 toeristen per keer;
  • gasten geen overlast veroorzaken;
  • de verhuurder hoofdbewoner is van de woning en daar staat ingeschreven;
  • de verhuurder iedere verhuur vooraf bij de gemeente meldt en toeristen- en inkomstenbelasting betaalt;
  • de woning géén eigendom is van een woningcorporatie.

De gemeente kan vakantieverhuur in bepaalde wijken verbieden om de buurt leefbaar te houden.

Verblijft de hoofdbewoner in de woning terwijl een gedeelte daarvan wordt verhuurd aan toeristen, dan is sprake van B&B-verhuur. Daarvoor is een vergunning verplicht. Per wijk geldt een maximum aantal vergunningen, die maximaal 8 jaar geldig zijn.
 

Kamerverhuur

In Amsterdam zijn de koop- en huurprijzen van woningen zodanig hoog, dat starters, studenten en alleenstaanden vaak zijn aangewezen op het huren van een kamer. Bij het verhuren van kamers moeten verhuurders rekening houden met de volgende regels:

  • Bij verhuur aan 3 of meer volwassenen per woning is een vergunning vereist.
  • Per pand of rij woningen kan maximaal 25% van de appartementen of woningen een vergunning krijgen voor kamerverhuur. Telt een pand minder dan vier appartementen dan mag slechts één van de appartementen worden gebruikt voor kamerverhuur.
  • Er mag maar 1 volwassene per kamer wonen, tenzij sprake is van echtgenoten of geregistreerd partners.
  • Huurders moeten zich inschrijven bij de gemeente. Daardoor kan de gemeente kamerverhuurvergunningen intrekken als er minder dan 3 kamerhuurders in een woning wonen. Let dus goed op dat u niet onder het minimum van 3 kamerhuurders komt als u in het bezit bent van een vergunning. Gezien de instelling van een maximum aantal vergunningen kan het lastig worden de vergunning weer terug te krijgen.

Per 1 april 2020 geldt per wijk een maximum aantal vergunningen voor kamerverhuur.

Ook hospitaverhuur, inwoning bij de hoofdbewoner, wordt beperkt. Voortaan mag een hospita/hospes nog maar 1 huishouden bij zich laten inwonen. Bovendien mag de hospita/hospes pas gaan verhuren als hij minimaal 2 jaar op dat adres woont.
 

Woonboten

Voortaan geldt voor woningen op het land en op het water hetzelfde regime. Woonboten zijn nu namelijk ook in de Huisvestingsverordening opgenomen. De afwijkende regels zijn afgeschaft.
 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van verhuur van (een gedeelte van) uw woning? Of heeft u andere vragen over huur/verhuur of verbouwing van onroerend goed? Neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.