Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Ynze Kliphuis
mr. Ynze Kliphuis
advocaat

Ynze Kliphuis staat winkelketens, makelaars, bedrijven en particulieren bij in kwesties over vastgoed en (ver)huur en in geschillen met overheden over bestemmingsplannen, bouwprojecten en vergunningen. Ynze werkt sinds 2007 bij Russell.
 

@: ynze.kliphuis@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


November 2013 NIEUWSFLITS: Webshop mag niet zomaar merknaam gebruiken

Publicatiedatum: 6 november 2013

Download nieuwsflits (PDF)

Een geautoriseerde wederverkoper is niet zomaar gerechtigd om een webshop te voeren onder de naam van een merk dat hij verkoopt. De licentiehouder van het merk kan de wederverkoper verbieden van het merk gebruik te maken, indien dat merkgebruik tot verwarring kan leiden bij de gemiddelde consument.

Het is niet ongebruikelijk dat een winkelier naast zijn fysieke winkel ook een webshop opent en daarin dezelfde producten te koop aanbiedt als in die fysieke winkel. Behalve dat het openen van een webshop zonder instemming van de distributeur strijdig kan zijn met de distributieovereenkomst die doorgaans een specifiek rayon vermeldt, kan de naamgeving van de webshop en de gekozen domeinnaam, ook ontoelaatbaar zijn vanwege een inbreuk op het merkrecht van de licentiehouder.

In een recent vonnis heeft het Hof Den Haag zich uitgesproken over de webshop ‘Talensshop’. De exploitant van die website was (geautoriseerd) verkoper van schildersbenodigdheden van het merk Talens in een gewone winkel. Talens had bezwaar tegen de naam en de domeinnaam van de webshop (www.talensshop.nl).

Anders dan eerder de rechtbank, oordeelt het hof dat Talensshop ongeoorloofd inbreuk maakt op het merkrecht van Talens en ongerechtvaardigd voordeel trekt uit de reputatie van Talens. Het is, aldus het hof, reëel dat er bij de gemiddelde consument verwarring ontstaat over het verband tussen Talens en Talensshop. In beide benamingen domineert immers het merk ‘Talens’ dat door zijn bekendheid een groot onderscheidend vermogen heeft en daarom extra bescherming verdient; ‘shop’ is slechts een beschrijvende toevoeging. Bovendien verlenen Talens en Talensshop diensten met betrekking tot dezelfde producten en richten zij zich beide op dezelfde eindgebruikers. Dat Talens niet direct verkoopt aan de consument, maar slechts aan de tussenhandel, vindt het hof niet van belang. Door in zijn benaming de onjuiste suggestie te wekken dat er een bijzondere commerciële band bestaat tussen Talens en Talensshop en zodoende te profiteren van de kracht van het merk Talens, handelt Talensshop onrechtmatig, ook al zou Talens daarvan geen schade ondervinden of er zelfs voordeel van kunnen hebben door hogere verkoopcijfers. De eigenaar van de webshop is daarom veroordeeld om binnen veertien dagen de domeinnaam talenshop.nl over te dragen aan Talens. Ook andere van het merk Talens afgeleide, maar nog niet gebruikte domeinnamen dient hij aan Talens over te dragen.

Het is voor de betrokkenen bij een distributieovereenkomst van belang om goed te regelen langs welke kanalen de wederverkoper de goederen mag verkopen: in een fysieke winkel, via internet, of allebei. Daarnaast is het ook van belang om goede en heldere afspraken te maken over het gebruik van het betreffende merk, de naamgeving van winkels en de registratie van domeinnamen.

Meer informatie
De specialisten van Russell Advocaten adviseren al vele jaren ondernemers over alle juridische aspecten van de onderneming, zoals arbeidsrecht, ondernemingsrecht en vastgoedrecht. Wij zijn u graag van dienst bij het opstellen van een overeenkomst of het vinden van juridisch verantwoorde oplossingen om problemen voor uw onderneming te voorkomen of op te lossen.

Voor vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief kunt u contact opnemen met mr. Ynze Kliphuis (ynze.kliphuis@russell.nl).

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.