Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Paul W.L. Russell
mr. Paul W.L. Russell
senior partner

Paul Russell is advocaat voor internationale en nationale bedrijven, kunsthandelaren, musea en vermogende particulieren. Hij is gespecialiseerd in corporate governance, contracten en corporate litigation. Hij werkt sinds 1976 als advocaat bij Russell.
 

@: paul.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Museale verwervingen na 1933 - restitutie van roofkunst [Kunst en recht]

Publicatiedatum: 13 november 2013

Russell Advocaten is al vele jaren leidend in Nederland als het gaat om advisering over kunst en recht. Sedert de jaren 1990 is daarbij de teruggave van in de Tweede Wereldoorlog geroofde kunstvoorwerpen een punt van bijzondere aandacht.

Door de Nederlandse Museumvereniging is in een project "Museale Verwervingen vanaf 1933" onderzoek gedaan naar de herkomst van alle aanwinsten vanaf 1933. In dat jaar kwamen in Duitsland de nationaalsocialisten aan de macht en begon de vervolging en confiscatie van eigendommen van Joden en andere bevolkingsgroepen. In een steeds vijandiger omgeving zagen vooral Joden zich vanaf 1933 genoodzaakt om hun kunstcollecties te verkopen,hetzij om te voorzien in hun levensonderhoud, hetzij om hun vlucht naar andere landen te bekostigen.

Niet alleen tijdens de oorlog, maar ook gedurende de jaren daarna kwamen kunstvoorwerpen uit voormalig Joods bezit via de kunsthandel, veiling en particulieren op de kunstmarkt. Na de oorlog kreeg de Nederlandse staat in Duitsland en bij collaborateurs in beslag genomen kunstwerken in beheer om aan de oorspronkelijke eigenaar te restitueren. Tot ongeveer 1954 werden kunstvoorwerpen, waar zich geen eigenaar meer voor meldde, door de Stichting Nederlands Kunstbezit en haar opvolger, het Bureau Herstelbetalings- en Recuperatiegoederen (HERGO), op veilingen verkocht. Ook musea hebben zo kunstwerken in eigendom verworven uit voormalig Joods bezit.

Uit het onderzoek dat op 29 oktober 2013 is gepresenteerd zijn 139 kunstvoorwerpen gekomen met een dubieuze herkomst.

Naar aanleiding van de presentatie van de rapportage heeft BNR Juridische Zaken Mr. Paul Russell, senior partner bij Russell Advocaten, en Johan Bosch van Rosenthal, directeur van Art Consult, geïnterviewd. In het gesprek gaat mr. Russell in op het restitutiebeleid in Nederland en de juridische problemen waarmee de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaars van roofkunst te maken krijgen wanneer zij teruggave van hun eigendom vorderen.

Het interview is te beluisteren via de navolgende link: http://www.bnr.nl/?player=archief&fragment=20131029153422600.

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.