Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Paul W.L. Russell
mr. Paul W.L. Russell
senior partner

Paul Russell is advocaat voor internationale en nationale bedrijven, kunsthandelaren, musea en vermogende particulieren. Hij is gespecialiseerd in corporate governance, contracten en corporate litigation. Hij werkt sinds 1976 als advocaat bij Russell.
 

@: paul.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Juni 2009: NIEUWSFLITS - Vergoedingsrechten bij echtscheiding: van vaste waarde naar echte waarde

Publicatiedatum: 22 juni 2009

Vermogensverschuivingen tussen de verschillende vermogens binnen een huwelijk leiden tot vergoedingsrechten. Komende wetgeving brengt verandering in de omvang van deze vergoedingsrechten. Reden dus om stil te staan bij deze komende verandering en u af te vragen welke gevolgen die mogelijk voor u heeft.

Download nieuwsflits (PDF)

Binnen een huwelijk kunnen er verschillende vermogens bestaan. Zo kan er naast een eventueel gemeenschappelijk vermogen van de echtgenoten ook een privévermogen van een of van beide echtgenoten zijn. Het is niet ongebruikelijk dat er vermogensverschuivingen plaatsvinden tussen deze vermogens, bijvoorbeeld doordat er geld uit het ene vermogen wordt geïnvesteerd in een goed dat valt in het andere vermogen. Er ontstaan dan vergoedingsrechten. Wat betreft de omvang van deze vergoedingsrechten zal binnen afzienbare tijd een belangrijke wetswijziging plaatsvinden.

Nu: nominaliteitsleer
De huidige vergoedingsrechten zijn gebaseerd op de nominale waarde van de oorspronkelijke investering. Wanneer uw echtgenoot privévermogen investeert in uw bedrijfspand of in de echtelijke woning, die op uw naam staat, moet u, wanneer daarover niets geregeld is, naar huidig recht doorgaans hetzelfde bedrag terugbetalen als door uw echtgenoot is geïnvesteerd, niet meer en niet minder. Of het goed waarin geïnvesteerd is na die tijd aanzienlijk in waarde is gestegen heeft dan geen invloed op de hoogte van de vergoeding. De investerende echtgenoot ziet dus niets terug van de waardestijging, die mede door de investering heeft kunnen plaatsvinden. Komende wetgeving brengt daar, wanneer het gaat om investeringen in duurzame goederen, verandering in.

Straks: beleggingsleer
De Eerste Kamer buigt zich momenteel over een wetsvoorstel waarin de beleggingsleer wordt geïntroduceerd. De beleggingsleer gaat ervan uit dat de echtgenoot, die investeert in een goed van de andere echtgenoot, economisch medegerechtigd wordt tot dit goed. Dat betekent dat die echtgenoot profiteert van waardestijgingen van dit goed en meedeelt in waardedalingen van het goed. Het kan dus zo zijn dat de echtgenoot die 100.000 euro in een goed van de ander investeert, na een waardedaling slechts 50.000 euro terugkrijgt. Bij een waardestijging is het goed mogelijk dat de echtgenoot meer dan zijn oorspronkelijke investering terugkrijgt, bijvoorbeeld 150.000, of een veelvoud van het geïnvesteerde bedrag. De beleggingsleer is alleen van toepassing op investeringen van vermogen in duurzame goederen, zoals een woning, een bedrijfspand, een schilderij of een beleggingsportefeuille. Op verbruiksgoederen, zoals een auto, is de beleggingsleer niet van toepassing, en hier blijft de nominaliteitsleer gelden. De echtgenoot die geen toestemming heeft gegeven voor de investering van het privévermogen profiteert alleen van een mogelijke waardestijging. Een waardedaling van het goed waarin zonder toestemming privévermogen is geïnvesteerd kan nooit leiden tot nadeel van de investerende echtgenoot.

Afwijking mogelijk
Het is mogelijk om van de beleggingsleer af te wijken door andersluidende afspraken te maken. Hoewel dat niet vereist is, bevelen wij aan om deze afspraken schriftelijk vast te leggen. Mocht het op een dag nodig zijn dan is een mondelinge afspraak immers moeilijk te bewijzen.

Meer informatie
Als u wilt weten wat de gevolgen zijn van de nieuwe wetgeving voor uw situatie of wanneer u andere vragen heeft over personen- en familierecht, dan helpen wij u graag.

Contactpersoon: mr. Paul W.L. Russell (paul.russell@russell.nl).

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.