Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. drs. Reinier W.L. Russell
mr. drs. Reinier W.L. Russell
managing partner

Reinier Russell adviseert nationale en internationale bedrijven in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is breed gespecialiseerd in kwesties rond ondernemingen, personeel, vastgoed en overheid. Hij is sinds 1990 advocaat. Tevens is hij gecertificeerd mediator.
 

@: reinier.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Juli 2013 NIEUWSFLITS: Nieuwe regels voor internetverkoop aan consumenten

Publicatiedatum: 17 juli 2013

Download nieuwsflits (PDF)

Vanaf 13 juni 2014 krijgen consumenten die kopen via het internet meer rechten. De verkoper krijgt meer verplichtingen opgelegd en de sancties op niet-naleving hiervan worden zwaarder. Pas daarom tijdig uw algemene voorwaarden en bestelprocedure aan.

De Europese Unie wil consumenten uit alle lidstaten hetzelfde minimum aan bescherming geven bij koop via het internet. Dit is geregeld in een Europese richtlijn die vanaf 13 juni 2014 in alle lidstaten van kracht moet zijn. De regels uit deze nieuwsflits gelden dus voor alle webwinkels die actief zijn in Nederland en de andere landen van de EU.

De belangrijkste wijzigingen

Verlenging van de herroepingstermijn
De consument krijgt het recht om na ontvangst van de bestelling binnen veertien dagen de overeenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden (herroepingsrecht). Dit is nu zeven werkdagen. De termijn begint te lopen vanaf het moment dat de (gehele) bestelling door de consument is ontvangen. De consument heeft niet bij alle bestellingen een herroepingsrecht. Er is bijvoorbeeld geen herroepingsrecht wanneer de producten volgens zijn specificaties op maat zijn gemaakt of slechts kort houdbaar zijn.

Informatieplicht
De wetswijziging verplicht de webwinkel om de consument helder en duidelijk te informeren over zijn rechten. Dit betreft met name het herroepingsrecht, de voorwaarden waaronder en de wijze waarop dit kan worden ingeroepen. Om het de consument makkelijker te maken de overeenkomst te ontbinden, moet een speciaal herroepingsformulier worden aangeboden. Dit formulier kan bijvoorbeeld op de website worden geplaatst of worden opgenomen in de algemene voorwaarden. De consument is niet verplicht om dit formulier te gebruiken. Hij kan er ook voor kiezen om op andere wijze ondubbelzinnig te verklaren dat hij de koop ontbindt. Zolang de consument niet volledig is geïnformeerd over zijn recht om de koop te herroepen,  de wijze waarop dit kan en er geen herroepingsformulier beschikbaar is, kan de duur van het herroepingsrecht worden verlengd met maximaal twaalf maanden. Momenteel is dat nog maximaal drie maanden. Wanneer er geen sprake is van een herroepingsrecht dient dit duidelijk kenbaar te zijn voor de consument.

Bestellen en betalen
Bij elektronische bestelprocedures moet het geheel duidelijk zijn wanneer de consument een betalingsverplichting aangaat. Dit kan bijvoorbeeld door een bestelknop met daarop de tekst: “bestelling met betaalverplichting”. Andere vormen om de betalingsverplichting duidelijk te maken zijn ook mogelijk. Indien tijdens de bestelprocedure wordt betaald zal voldoende duidelijk zijn dat er een betalingsverplichting is. Daarnaast dient aan de consument bij elektronische bestelprocedures vooraf te worden gemeld welke betaalwijzen mogelijk zijn.

Conclusie
Wanneer u na 13 juni 2014 niet nog vele maanden nadat de bestelling is geleverd geconfronteerd wilt worden met een herroepingsrecht, dan dient u de wijzigingen tijdig door te voeren. Via de algemene voorwaarden kunt u alle relevante informatie eenvoudig en tijdig aan consumenten verstrekken, maar misschien moet u ook de bestel- en betalingsprocedure aanpassen.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over wat deze wetswijziging betekent voor uw internetwinkel en hoe u deze kunt implementeren? Of heeft u andere vragen over koop op afstand? Russell Advocaten kan u hierover adviseren. Neem daarvoor contact op met mr. drs. Reinier W.L. Russell (reinier.russell@russell.nl).

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.