Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. drs. Reinier W.L. Russell
mr. drs. Reinier W.L. Russell
managing partner

Reinier Russell adviseert nationale en internationale bedrijven in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is breed gespecialiseerd in kwesties rond ondernemingen, personeel, vastgoed en overheid. Hij is sinds 1990 advocaat. Tevens is hij gecertificeerd mediator.
 

@: reinier.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Augustus 2011 NIEUWSFLITS: Bescherm uw merk

Publicatiedatum: 23 augustus 2011

Download nieuwsflits (PDF)

Een goed en sterk merk is een kostbaar bezit. Hoe kunt u dit op doeltreffende wijze beschermen en voorkomen dat anderen misbruik kunnen maken van uw goede naam of uw publiciteitscampagne kunnen dwarsbomen?

Merkbescherming is van essentieel belang voor een succesvolle onderneming. Een goed merk vergroot de herkenbaarheid van uw bedrijf en uw producten. Wanneer u als ondernemer een nieuw merk op de markt wilt brengen, dient u eerst te onderzoeken of dit merk niet al gebruikt wordt door anderen. Wordt het merk niet gebruikt, dan kunt u uw nieuwe merk zonder problemen in de markt zetten.

Registratie
Wilt u het alleenrecht op het merk houden dan zal het nieuwe merk geregistreerd moeten worden. Het is namelijk niet zo dat het merk op het moment van ingebruikname reeds automatisch beschermd is. Dat geldt wel voor de Verenigde Staten, waar het ‘first-to-use’ systeem gebruikt wordt, maar niet in Europa. Hier wordt het ‘first-to-file’ systeem gebruikt. Dit betekent dat het merk eerst geregistreerd moet worden, voordat de onderneming het exclusieve recht op het gebruik ervan verkrijgt.

Het kleinste gebied waarvoor men een merk kan laten registreren en beschermen is de Benelux. Het is niet mogelijk om een merk alleen in Nederland te beschermen. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid een merk op Europees niveau te laten inschrijven. Deze inschrijving dekt automatisch alle 27 landen van de EU.

Wat is een merk?
Alle tekens die kunnen dienen ter onderscheiding van producten of diensten kunnen worden geregistreerd. Dit betekent dat bijvoorbeeld woordmerken, beeldmerken, vormmerken, kleurenmerken en klankmerken geregistreerd kunnen worden.

Een teken dat onderscheidend vermogen mist, kan niet worden geregistreerd als merk. Enkele voorbeelden hiervan zijn: ‘advocatenkantoor’, ‘veilinghuis’ of ‘kledingwinkel’ zonder nadere omschrijving. Daarnaast kunnen ook misleidende tekens, zoals namen en symbolen die zeer veel lijken op bestaande merken, officiële vlaggen of emblemen en tekens die in strijd zijn met de openbare orde en goede zeden niet worden geregistreerd.

Handelsnaam en merk
De handelsnaam van een onderneming wordt in Nederland automatisch beschermd wanneer men deze als eerste gebruikt. Deze bescherming is echter beperkt tot het gebruik als handelsnaam en strekt zich niet uit tot andere vormen van gebruik van de naam. Ook reikt de bescherming niet verder dan Nederland. Als u de handelsnaam van uw onderneming ook wilt gebruiken voor producten of diensten die u op de markt wilt brengen, is het aan te raden om de handelsnaam te laten registreren als merk.

Meer informatie
Als full service kantoor adviseert Russell Advocaten u graag hoe u uw merk doeltreffend kunt  beschermen. Daarnaast beschikken wij over de juiste expertise om eventuele inbreuken op uw merk op voortvarende wijze aan te pakken.

Voor vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief kunt u contact opnemen met mr. drs. Reinier W.L. Russell (reinier.russell@russell.nl).

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.