Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Foodblog: Geheim van de chef of van het restaurant?

Publicatiedatum 23 maart 2017

De chef-kok vertrekt. Mag hij dan de “signature dish” waarvoor alle gastronomen komen meenemen? Komt een recept of het idee voor een gerecht toe aan het restaurant of aan de kok?

chef-social-media.5aed4d

Het is belangrijk dat restaurants en hun koks zich realiseren dat op receptuur en ideeën voor gerechten auteursrechten kunnen rusten. Maar aan wie komen deze rechten nu eigenlijk toe? Aan het restaurant of aan de kok?

Van het restaurant of van de chef?

Het auteursrecht op een recept of gerecht komt toe aan degene die het gerecht heeft bedacht en gemaakt. Dit geldt echter alleen voor recepten met “een eigen, oorspronkelijk karakter, dat het stempel van de maker draagt”, zoals bij de unieke “signature dish” van sterrenkoks en -restaurants.

Een eigen, oorspronkelijk karakter, dat het stempel van de maker draagt, zal bij de brasserie in de wijk en de snackbar op de hoek minder snel voorkomen. Een Italiaanse pizzabakker ving dan ook bot toen hij, nadat zijn contract eindigde, auteursrecht claimde op de recepten die hij had gegeven aan het restaurant. Volgens de rechter waren de lijstjes met ingrediënten die hij had gegeven niet onderscheidend genoeg. Dat zou anders kunnen zijn geweest als de gerechten een eigen specifieke bereidingswijze of opmaak hadden gehad.

Uitzondering op de regel

Op de regeling dat het auteursrecht toekomt aan de bedenker en maker van een recept of gerecht, bestaat een belangrijke uitzondering. Als het recept bedacht is in het kader van werkzaamheden in loondienst, komt het auteursrecht toe aan de werkgever. Een kok die in loondienst treedt en het auteursrecht op zijn recepten wil behouden zal dit dus moeten laten vastleggen in de arbeidsovereenkomst.

Maar hoe zit het wanneer de kok thuis in zijn vrije tijd recepten bedenkt, die hij vervolgens in de keuken van het restaurant perfectioneert? Of wanneer de chef op eigen naam en in eigen tijd een kookboek wil uitbrengen?

Leg het vast!

Het is belangrijk om voor bovengenoemde en nog vele andere situaties contractueel vast te leggen aan wie het recht op bepaalde gerechten en receptuur toekomt en wie het mag gebruiken. Zo kunnen er afspraken worden gemaakt over de publicatie van recepten in kookboeken en het al dan niet gebruiken van receptuur bij andere restaurants na afloop van het dienstverband. Duidelijkheid vooraf kan veel gedoe achteraf voorkomen.

Meer informatie

Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij helpen u graag met het opstellen van contracten en arbeidsovereenkomsten waarmee uw bedrijfsgeheimen kunnen worden beschermd.

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Statutair bestuurder: the good, the bad and the other leaver

    Bij vertrek van een statutair bestuurder/aandeelhouder moet ook een eventuele participatie in de onderneming worden afgewikkeld. Dan kan discussie ontstaan over de waarde van deze participatie, afhankelijk van de vraag of de bestuurder geldt als good leaver of bad leaver. Waar moeten bedrijven en bestuurders op letten bij de uitleg van een leaverregeling?

    Lees meer

    De ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst

    Een werkgever kan in de arbeidsovereenkomst een ontbindende voorwaarde opnemen. Dit kan echter slechts bij uitzondering. Aan welke eisen moet een ontbindende voorwaarde voldoen? Heeft de werknemer recht op een transitievergoeding als de ontbindende voorwaarde intreedt?

    Lees meer

    Wetsvoorstel modernisering concurrentiebeding

    De regering heeft haar plannen voor de aanscherping van het concurrentiebeding uitgewerkt in een wetsvoorstel. Wat zijn de voorgestelde voorwaarden voor een geldig beroep op een concurrentiebeding? Welke gevolgen heeft het voorstel voor bestaande bedingen?

    Lees meer

    Jaarlijkse checklist: zet jouw ondernemingsraad alle 10 vinkjes?

    Hoe verloopt het OR-werk dit jaar? Hebben jullie als ondernemingsraad veel advies- en instemmingsaanvragen? Vinden de wettelijk verplichte overlegvergaderingen met de ondernemer plaats? Kijk met onze korte checklist naar jullie samenwerking met de ondernemer.

    Lees meer

    Rechtspraak statutair bestuurder tweede helft 2023

    Geschillen tussen statutair bestuurders en hun werkgever komen geregeld voor de rechter. Hieronder vindt u een overzicht van een aantal relevante uitspraken over de rechtspositie van de statutair bestuurder in de periode juli-december 2023.

    Lees meer

    4 stappen om een BV te beëindigen

    Ondernemers kunnen verschillende redenen hebben om te stoppen met hun onderneming. De verwachte winsten kunnen tegenvallen, een pensioen komt in zicht of er komt een einde aan een samenwerking (joint venture). Waar moeten ondernemers op letten bij het beëindigen van een onderneming?

    Lees meer