Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Coronavirus in Nederland: heeft u als werkgever hier al aan gedacht?

Publicatiedatum 11 maart 2020

Waarmee moet u als werkgever rekening houden? Met meer dan u denkt! U heeft namelijk de plicht zich te gedragen als een goed werkgever en daarnaast een wettelijke zorgplicht voor uw personeel. Welke maatregelen moet u binnen het bedrijf nemen? Mag u werknemers verplichten zich te laten testen? Wanneer en hoe kunt werktijdverkorting aanvragen?

coronavirus werkgever

Op 11 maart 2020 te 14:00 uur: 503 bevestigde besmettingen met het coronavirus en 5 doden in Nederland. Het virus rukt op. In Noord-Brabant moeten mensen met verkoudheidsverschijnselen al thuis blijven. Sinds eergisteren geldt het advies om geen handen meer te schudden. Waarmee moet u als werkgever rekening houden? Met meer dan u denkt!

De goede werkgever en het coronavirus

Moet u als werkgever zakdoekjes uitdelen en ontsmettende gel neerzetten? Zorgen voor extra fruit bij de lunch? U heeft namelijk de plicht zich te gedragen als een goed werkgever. Kunt u hoestende werknemers verplichten om naar huis te gaan? Is het nodig om informatie over beschermingsmaatregelen te verspreiden onder het personeel zodat u voldoet u aan uw wettelijke zorgplicht? Kunt u aansprakelijk zijn als een van uw werknemers het virus heeft en andere collega’s of klanten besmet?

Beperk de gevolgen van het coronavirus voor uw bedrijf

En weet u hoe u de gevolgen voor uw bedrijf kunt beperken? Wanneer u bijvoorbeeld recht heeft op werktijdverkorting en waar en hoe u dit moet aanvragen?

Mag u (laten) controleren of een werknemer echt ziek is? Of kunt u een werknemer  verplichten om zich op corona te laten testen? Kunt u werknemers verbieden om voor vakantie naar risicogebieden te reizen? En voor wiens rekening zijn de gevolgen als de werknemer toch gaat en besmet raakt? U bent als werkgever verplicht het loon van een zieke werknemer door te betalen.

Heeft u hier al aan gedacht?

Draait u op voor de verblijfskosten als uw werknemer tijdens een zakelijke reis in quarantaine wordt gezet? En hoe zit het als een werknemer moet zorgen voor besmette familieleden? Mag deze een beroep doen op het calamiteitenverlof? Moet u accepteren dat een werknemer weigert te werken uit angst dat hij of zij besmet zal worden door de collega die op skivakantie is geweest in Trentino?

Meer informatie

In veel gevallen zal het antwoord afhangen van de situatie van uw bedrijf en uw werknemers. Wij geven u daarom graag antwoord op concrete vragen over het coronavirus en uw bedrijf. Neem contact op met onze arbeidsrechtspecialisten mr. Jan Dop (jan.dop@russell.nl en 020-301 55 55):

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    NOW 2.0: de (nieuwe) voorwaarden waaraan u als ondernemer moet voldoen

    De Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW) wordt verlengd tot en met september 2020. Een aantal voorwaarden en regelingen zijn gewijzigd. Welke regels gelden nu?

    Lees meer

    Arbeidsvoorwaarden wijzigen wegens corona

    Ondanks de steunmaatregelen kan de coronacrisis uw bedrijf hard treffen. Mag u dan de arbeidsvoorwaarden van uw werknemers eenzijdig wijzigen? Of heeft u daarvoor de instemming van de werknemers nodig?

    Lees meer

    Q&A coronavirus voor ondernemers

    Volg onze coronablog. Vandaag onder andere: Ik heb geen werk meer voor mijn werknemers, wat houdt de nieuwe regeling in voor compensatie van hun loon? Kan ik huurverlaging krijgen als van de verhuurder de winkel dicht moet? Welke mogelijkheden voor krediet biedt de overheid?

    Lees meer

    Statutair bestuurder: the good, the bad and the other leaver

    Bij vertrek van een statutair bestuurder/aandeelhouder moet ook een eventuele participatie in de onderneming worden afgewikkeld. Dan kan discussie ontstaan over de waarde van deze participatie, afhankelijk van de vraag of de bestuurder geldt als good leaver of bad leaver. Waar moeten bedrijven en bestuurders op letten bij de uitleg van een leaverregeling?

    Lees meer

    De ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst

    Een werkgever kan in de arbeidsovereenkomst een ontbindende voorwaarde opnemen. Dit kan echter slechts bij uitzondering. Aan welke eisen moet een ontbindende voorwaarde voldoen? Heeft de werknemer recht op een transitievergoeding als de ontbindende voorwaarde intreedt?

    Lees meer

    Wetsvoorstel modernisering concurrentiebeding

    De regering heeft haar plannen voor de aanscherping van het concurrentiebeding uitgewerkt in een wetsvoorstel. Wat zijn de voorgestelde voorwaarden voor een geldig beroep op een concurrentiebeding? Welke gevolgen heeft het voorstel voor bestaande bedingen?

    Lees meer