Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Contracten: Meerdere sets algemene voorwaarden? Welke zijn van toepassing bij tegenstrijdigheid?

Publicatiedatum 19 juli 2016

In overeenkomsten staan geregeld verwijzingen naar verschillende sets algemene voorwaarden. De vraag is dan: welke algemene voorwaarden zijn van toepassing op de overeenkomst?

russell advocaten algemene voorwaarden

Heeft uw onderneming al algemene voorwaarden opgesteld? Wij kunnen het u zeker aanraden! Met algemene voorwaarden kunt u er immers voor zorgen dat u niet bij iedere overeenkomst die u sluit apart hoeft te onderhandelen over de regels die van toepassing zijn. Ook kunt u aansprakelijkheid uitsluiten of beperken.

Om ervoor te zorgen dat uw algemene voorwaarden van toepassing zijn, moet u aan een tweetal voorwaarden voldoen. Ten eerste moet u de wederpartij de mogelijkheid bieden om redelijkerwijs kennis te nemen van de inhoud van de algemene voorwaarden. Ten tweede mogen de algemene voorwaarden niet onredelijk bezwarend zijn.

Regelmatig zien wij voorbijkomen dat er in overeenkomsten verwijzingen staan naar verschillende sets algemene voorwaarden. Beide contractspartijen verwijzen ieder naar hun eigen set, of één van de partijen verwijst naar verschillende eigen sets. De vraag is dan: welke algemene voorwaarden zijn van toepassing op de overeenkomst?

Verschillende voorwaarden van verschillende partijen: battle of forms

Vaak hanteren beide contractspartijen algemene voorwaarden en hebben zij allebei verwezen naar hun eigen set. De leverancier verwijst naar de leveringsvoorwaarden die hij van toepassing wil verklaren, terwijl de afnemer van de goederen verwijst naar zijn inkoopvoorwaarden. Spreken deze voorwaarden elkaar niet tegen? Dan is er niks aan de hand. Vaak zullen er echter tegenstrijdigheden zijn. Zo kunnen de algemene voorwaarden van de leverancier bepalen dat geschillen moeten worden voorgelegd aan een geschillencommissie, terwijl de afnemer de rechtbank Amsterdam bevoegd heeft verklaard.

In een dergelijk geval geldt dat de algemene voorwaarden waarnaar als eerste is verwezen van toepassing zijn. Dit is niet het geval wanneer deze uitdrukkelijk van de hand zijn gewezen bij de tweede verwijzing naar andere algemene voorwaarden.

Verschillende voorwaarden van één partij

In de overeenkomst die de leverancier sluit met de afnemer kan ook nog voorkomen dat er een verwijzing staat naar de branchevoorwaarden én naar de eigen algemene voorwaarden van de leverancier.

Op grond van vaste jurisprudentie geldt dat geen van beide voorwaarden van toepassing zijn, wanneer in één verwijzing twee verschillende sets van toepassing zijn verklaard en er niet is aangegeven welke voorwaarden prevaleren in het geval van tegenstrijdigheden.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het gebruik van meerdere sets algemene voorwaarden, wilt u hulp bij het opstellen van algemene voorwaarden of heeft u andere vragen met betrekking tot algemene voorwaarden? Russell Advocaten helpt u graag!

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Turboliquidatie

    Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te beëindigen. Van de regeling werd echter ook misbruik gemaakt, waardoor schuldeisers werden benadeeld. Een nieuwe wet moet dit voorkomen. Aan welke eisen dient een turboliquidatie voortaan te voldoen? En welke mogelijkheden hebben schuldeisers om hun vorderingen te innen?

    Lees meer

    4 stappen om een BV te beëindigen

    Ondernemers kunnen verschillende redenen hebben om te stoppen met hun onderneming. De verwachte winsten kunnen tegenvallen, een pensioen komt in zicht of er komt een einde aan een samenwerking (joint venture). Waar moeten ondernemers op letten bij het beëindigen van een onderneming?

    Lees meer

    Buitenlands vonnis in Nederland

    Het tenuitvoerleggen van vonnissen is in beginsel een nationale zaak. Maar hoe zit dit als het geschil al bij een buitenlandse rechter is behandeld. Kan dit buitenlandse vonnis in Nederland ten uitvoer worden gelegd of is dit niet mogelijk?

    Lees meer

    Afrikaans masker blijkt miljoenen waard. Kan de verkoper de verkoop ongedaan maken?

    Een Afrikaans masker dat voor 150 euro was verkocht bracht op een veiling 4,2 miljoen euro op. Konden de Franse verkopers de verkoop ongedaan maken? Hoe zou deze zaak in Nederland zijn afgelopen?

    Lees meer

    1 januari 2024: Modelovereenkomst vrije vervanging vervalt

    Een belangrijk middel om te voorkomen dat een opdrachtovereenkomst toch een arbeidsovereenkomst blijkt te zijn is het gebruiken en correct uitvoeren van de modelovereenkomsten op de site van de Belastingdienst. Per 1 januari 2024 vervallen echter alle modellen die geheel of gedeeltelijk uitgaan van de mogelijkheid van vervanging. Wat betekent dit voor opdrachtgevers en opdrachtnemers?

    Lees meer

    Wat betekent de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) voor schuldeisers?

    De WHOA maakt het makkelijker voor een bedrijf dat failliet dreigt te gaan om een faillissement te voorkomen. Dat kan door een bindend akkoord met alle schuldeisers, ook als zij niet allemaal met het akkoord instemmen. Welke rechten hebben schuldeisers in de WHOA-procedure?

    Lees meer